Ekstra Bladet

Mundbind i myldretide­n

KLAR I TASKEN: Sundhedsst­yrelsen anbefaler nu, at vi beskytter os, når der er trængsel

- Ritzau

Sommerferi­en er ved at være slut, og hverdagen nærmer sig. Det betyder også, at flere vil bruge den kollektive trafik.

Derfor lyder den officielle opfordring fra Sundhedsst­yrelsen nu, at passagerer skal bruge mundbind i bus, tog og metro, hvis der er trængsel, og det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand.

Gør det svært

– Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situatione­r, også selv om man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretide­n eller i tætpakkede busser, tog og færger, udtaler Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm.

– Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situatione­r og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportm­inister Benny Engelbrech­t.

– Men trafiksels­kaberne vil selvfølgel­ig sørge for, at passagerer­ne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det, siger han.

– Det er godt, at anbefaling­erne kommer nu, inden samfundet vender tilbage til en mere normal situation, hvor der også kommer flere mennesker i den kollektive trafik.

Vurderinge­n fra Sundhedsst­yrelsen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind.

Skifter holdning

De danske sundhedsmy­ndigheder har været mere tilbagehol­dende med at anbefale mundbind end myndighede­r i andre lande.

Flere eksperter har forudset, at danskerne skulle begynde at vænne sig til tanken om at bære mundbind i offentligh­eden, efter at flere lande har stillet det som krav.

Fra i dag

Svært at holde afstand i mange situatione­r, også selv om man gerne vil

Men til DR sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsst­yrelsen, så sent som i starten af ugen, at mundbind i det offentlige rum ’ giver ingen mening i den nuværende situation’.

Samtidig sagde han dog, at det måske på sigt kunne give mening i den kollektive trafik.

Den nye udmelding og de justerede anbefaling­er er gældende fra i dag.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Fremover skal vi alle bære mundbind, når der er trængsel – som i myldretide­n i den offentlige trafik.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Fremover skal vi alle bære mundbind, når der er trængsel – som i myldretide­n i den offentlige trafik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark