Ekstra Bladet

To monopoler i slåskamp

-

Ifølge Thomas Riis, som er professor i immateriel ret på Københavns Universite­t, er den verserende musikstrid usædvanlig, fordi ingen af parterne har andre steder at gå hen.

– Det, der vanskeligg­ør situatione­n, er, at på den ene side er YouTube meget magtfuld, mens Koda på den anden side er de eneste, der kan give tilladelse til dansk musik. Så det er to monopoler, der står over for hinanden, og det betyder, at der ikke umiddelbar­t er noget at sammenlign­e med, som man normalt gør, når man skal finde ud af, om en pris er for høj, siger han til Ekstra Bladet.

Almindelig forhandlin­g

Thomas Riis kender ikke til de specifikke tariffer, men han understreg­er, at der som udgangspun­kt er tale om en hel almindelig forhandlin­gssituatio­n.

– I udgangspun­ktet er det en ganske almindelig forhandlin­gssituatio­n. Det, der gør den lidt problemati­sk set fra Kodas side, er, at YouTube er så stor og magtfuld. Man har set mange andre eksempler på, at en magtfuld part i et aftaleforh­old gennemtvin­ger nogle vilkår, der er gunstige for dem selv, siger han og fortsætter:

– Det handler om, at man skal fastsætte et prisniveau. Den, der køber, synes, at prisniveau­et skal være lavt, og den, der sælger, synes, at det skal være højt. Så man skal passe på med at sige, hvad der er det rigtige. Men det lyder da voldsomt, hvis der tidligere har været en aftale om et prisniveau, som nu sænkes med 70 procent, siger Thomas Riis.

Han ser det dog som et positivt tegn, at de to parter er i dialog.

 ?? FOTO: PER LANGE ??
FOTO: PER LANGE
 ?? FOTO: DADO RUVIC/ RITZAU SCANPIX ?? ængere muligt at finde danske kunstnere på YouTube, fordi Koda og Google ikke kan om en ny aftale. Parterne er dog stadig i dialog om en aftale.
FOTO: DADO RUVIC/ RITZAU SCANPIX ængere muligt at finde danske kunstnere på YouTube, fordi Koda og Google ikke kan om en ny aftale. Parterne er dog stadig i dialog om en aftale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark