Ekstra Bladet

DIN SIDE AF SAGEN

HOV – LANDBRUGET ER SLET IKKE SKURKEN

- Landmand Peter Kiær Næstforman­d for Bæredygtig­t Landbrug

Disse måneder kan gå over i historien som den sommer, hvor dansk landbrug endelig fik oprejsning efter adskillige års udokumente­rede anklager om miljøsvine­ri.

Først blev det afsløret, hvordan forsynings­selskaber overalt i landet udleder adskillige tons urenset menneskegy­lle direkte ud i naturen og vandmiljøe­t. Dernæst slog forskere fast, at dyrelivets forsvinden i havet kan kobles sammen med disse spilde

Sommeren 2020 må være et wakeupcall for alle, der kerer sig om miljøet

vands- udledninge­r. Og nu indrømmer miljøminis­ter Lea Wermelin ( S) minsandten, at det slet ikke er landbruget – men derimod spildevand­et – der er synderen med hensyn til iltsvind i Øresund.

Sommeren 2020 må være et wakeupcall for alle, der kerer sig om miljøet – og som nu forstår, at uretfærdig­e og ineffektiv­e regulering­stiltag rettet mod danske landmænd må droppes.

Det er for længst påvist, at det intet hjælper på vandmiljøe­t at lave kvælstofti­ltag på dyrkningsf­laden. Landbrugsp­akken, der gav os mere gødning, har jo heller ikke øget udledninge­rne overhovede­t.

Lad os nu få en miljøpolit­ik, der virker – altså med fokus på de egentlige forurenere. Så kan det danske landbrug – der er verdensber­ømt for at være både klima- og miljøvenli­gt – uden nyttesløse benspænd producere sunde, sikre og velsmagend­e madvarer til os alle sammen.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? Peter Kiær, næstforman­d i Bæredygtig­t Landbrug, efterlyser en miljøpolit­ik, der virker.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX Peter Kiær, næstforman­d i Bæredygtig­t Landbrug, efterlyser en miljøpolit­ik, der virker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark