Ekstra Bladet

ORDKRIG OM

Efter kontrovers­er forsøger Lewis Hamilton og Romain Grosjean nu at danne en ny fælles front mod racisme – lidt af et minefelt, mener Kevin Magnussen

- JONAS HÜTTEL hut@ eb.dk

Lewis Hamilton holdt ikke igen med kritikken efter Ungarns Grand Prix. Den foreløbigt tredje markering af sportens kamp mod racisme var forhastet og blev ifølge den seksdobbel­te verdensmes­ter hverken taget seriøst af det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, de kommerciel­le ejere eller kørernes tillidsman­d Romain Grosjean.

– Det er folk, som ikke er vokset op med racisme, og som ikke forstår det, fordi det ikke berører dem, sagde briten, som har en sort far, en hvid mor og identifice­rer sig som sort.

Mens alle kørerne dannede fælles front bag budskabern­e ’ End Racism’ og Formel 1’s ’ We Race as One’ til sæsonpremi­eren, haltede det mere til de følgende løb.

Lidt løs manifestat­ion

Hvem knæler, hvem knæler ikke? Allerede fra det andet løb i Østrig glemte nogle af kørerne deres T- shirts, ligesom andre kom for sent i den corona- sammenpres­sede startproce­dure.

Hele vejen igennem er Hamilton gået enegang med sit budskab om ’ Black Lives Matter’ og ikke det fælles ’ End Racism’, mens andre kollegaer i krogene ikke var enige i, at der skulle afholdes en ceremoni før hvert eneste løb.

Efter Ungarn måtte briten og Romain Grosjean rense luften i en 45 minutter lang telefonsam­tale.

Franskmand­en repræsente­rer F1- kollegaern­e i kørernes organisati­on, GPDA, hvor også Ferraris Sebastian Vettel er en ledende skikkelse.

Uenighed

– Vi er to repræsenta­nter, og der er måske syv- otte kørere, som ikke synes, at ceremonier­ne skulle fortsætte på samme måde som i løb et. Jeg sagde til Lewis, at måske sagde jeg det forkert, men som en af repræsenta­nterne og fordi Sebastian trak i retningen af at fortsætte, talte jeg på vegne af den anden gruppe. Det var nok det forkerte at gøre, forklarede Romain Grosjean på Silverston­e.

Her understreg­ede Lewis Hamilton senere på dagen, hvor meget han værdsatte den franske Haas- kører, og hvordan situatione­n blev håndteret.

– Jeg var allerede imponeret af vores samtale efterfølge­nde og hans tilgang til den. Først kontaktede han mig efter løbet for at tale, så jeg ringede til ham, og vi havde en fantastisk samtale, som var ret informativ for os begge. Faktisk har vi mere til fælles, end vi først troede, sagde briten.

Sportens magthavere blev også involveret, så kørerne får lidt mere tid i programmet før grandprixe­t til at sende et fælles budskab.

Et minefelt

For Kevin Magnussen hele situatione­n lidt af minefelt.

– Det er svært, for det er meget få mennesker, som ikke går ind for at udrydde racisme. Det er svært som sportsmand og offentlig person at vide, hvordan det, man gør, bliver modtaget hos omverdenen, siger dan

er et skeren til Ekstra Bladet.

– Det er ret åbenlyst, synes jeg, at vi alle sammen går ind for at inkludere og stoppe racisme, men jeg har heller ikke lyst til at støtte nogle politiske organisati­oner, som står for ting, jeg ikke selv står for.

– Det er en organisati­on, der hedder BLM, som jeg overhovede­t ikke kan identifice­re mig selv med, og nogle gange kan det være svært at vide, hvordan man kan støtte bevægelsen mod racisme uden at støtte en politisk organisati­on. Det er der, udfordring­en ligger for mig, for jeg kan 100 procent støtte op om at gå imod racisme, siger Kevin Magnussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark