Ekstra Bladet

Én idé, 12 sten og 17 års arbejde

-

ARKIVFOTO: THERESE JÆGTVIK/ RITZAU SCANPIX

Dodekalit er græsk og betyder tolvsten. Og det er da også meningen, at kunstværke­t skal ende ud i en fuldendt cirkel af 12 udhuggede sten. Planen er, at billedhugg­er Thomas Kadziola er færdig med de op til ni meter høje skulpturer i 2026, og det er dermed et projekt, der – når det er færdigt – vil have taget 17 år at opføre. På nuværende tidspunkt står der ti sten, hvoraf seks af dem er færdighugg­ede. Resten bliver indviet løbende.

DET VAR BILLEDHUGG­ER

Thomas Kadziola, der sammen med komponist Gunner Møller Pedersen fik idéen til Dodekalitt­en i 2009. Komponiste­n opfandt et sagn om et fiktivt 7500 år gammelt folkeslag, der vandrede til Lolland, og det er de personer, statuerne symboliser­er. Gunner Møller Pedersen har siden forladt projektet, og nu er det komponist Wayne Siegel, der står bag den musik, man hører fra de underjordi­ske højttalere for foden af figurerne.

DODEKALITT­EN ER OPFØRT

for enden af den lille vej Glentehøjv­ej, der ender i en sti, som formodes at være grundlagt allerede i jernaldere­n. Og er man i humør til at udforske historien i området, kan man blot gå 300 meter vest for monumentet. Her ligger Glentehøj, som gemmer på en stor jættestue, som man kan gå ind i. Hele området er fredet, og derfor kan man også stadig se tre af de oprindelig­t 11 bronzealde­rhøje tæt på Dodekalitt­en.

ARKIVFOTO: THERESE JÆGTVIK/ RITZAU SCANPIX

 ??  ??
 ??  ?? Kunstneren under arbejdet med at opføre en af skulpturer­ne.
Kunstneren under arbejdet med at opføre en af skulpturer­ne.
 ??  ?? Kunstneren bag værket, Thomas Kadziola, skal efter planen bruge næsten to årtier på at gøre arbejdet med skulpturer­ne helt færdigt.
Kunstneren bag værket, Thomas Kadziola, skal efter planen bruge næsten to årtier på at gøre arbejdet med skulpturer­ne helt færdigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark