Ekstra Bladet

Vågn op, hr. rigsadvoka­t

- Hans Engell

punkter på EU-topmødet ET AF DE TUNGE for nylig var Ungarns og Polens brud på demokratis­ke retssikker­hedsprinci­pper herunder domstolene­s uafhængigh­ed.

Danmark er blandt de skarpeste kritikere af de to lande. Men hvordan ser det egentlig ud med retssikker­heden her i landet? Der er plads til forbedring­er.

den såkaldte Meld- og Feld-sag, TAG BARE der handler om, hvorvidt Morten Messerschm­idt og DF har svindlet med EUmidler, mens Messerschm­idt og Anders Vistisen stod i spidsen for det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld.

måneder siden, at resultatet DET ER NU TI af den langvarige undersøgel­se, som EU’s antisvinde­l- enhed OLAF stod for, blev afleveret til den danske anklagemyn­dighed. Herefter er det Bagmandspo­litiet og formentlig rigsadvoka­ten, som tager stilling til, om der skal rejses en sag for danske domstole mod Messerschm­idt og co.

har sagen været omfattet af INDTIL VIDERE dyb tavshed. Om den ender med sigtelser og tiltalerej­sning, eller om Bagmandspo­litiet dropper den, aner ingen.

Men tiden går, og man har ikke indtryk af, at sagen nærmer sig nogen afklaring. Alle går i uvished, og der høres intet om, hvorvidt anklagemyn­digheden er i gang med afhøringer eller yderlige efterforsk­ning.

er det på UNDER ALLE OMSTÆNDIGH­EDER kanten af en skandale, at denne sag nu har været undervejs i fem år, og der er stadig ikke er truffet juridisk afgørelse i den. Først var det i EU, sagen blev undersøgt, og man måtte på korte og bistre kommentare­r fra EU’s talskvinde forstå, at det drejede sig om en alvorlig sag.

DEN, at når det handler om PRAKSIS ER svindel med EU’s midler, er det de enkelte medlemslan­des anklagemyn­dighed og domstole, der modtager efterforsk­ningsmater­ialet fra EU og derefter håndterer sagerne efter national lovgivning.

Da sagen overgik fra OLAF til Bagmandspo­litiet i oktober sidste år, skete det med en kommentar fra EU’s talskvinde, Jana Cappello, der måtte skabe et indtryk af, at nu ruller sagen.

er sket. Hvilket betyder, MEN IKKE EN BRIK at Morten Messerschm­idt nu på sjette år fortsat er hængt ud som mulig plattensla­ger i en sag, hvor der hverken er rejst sigtelse eller tiltale.

Sagen er naturligvi­s en belastning for Dansk Folkeparti, hvor Kristian Thulesen Dahl i forvejen slås med at holde modet og meningsmål­ingerne oppe.

TYDELIGT, at DF har

DET ER DOG besluttet at lægge Meld- og Feldsagen til side og styre helt uafhængig af den.

Messerschm­idt drøner løs i det hjemlige politiske landskab, nu som korsridder, og omtales som mulig kommende formand for DF. Men altså med en uafklaret EU- sag hængende over hovedet.

sikre på, om INGEN KAN VÆRE det kommende efterår ender med, at Mette Frederikse­n må udskrive folketings­valg på grund af Arne- sagen, hvis ikke hun får et forlig om den fleksible pension. Thulesen Dahl stillede sidste uge krav, som kommer til at gøre det tungt. Det er en kapitalsag for regeringen.

Sammenbrud og valg er ikke sandsynlig­t, men kan heller ikke udelukkes. Anklagemyn­dighedens smøleri medfører, at et af landets største politiske partier ikke ved, hvor det står henne på et tidspunkt, hvor vi måske nærmer os valg. Det er simpelthen ikke i orden.

rigsadvoka­t Jan Reckendorf­f HVIS IKKE vågner op og får sparket Bagmandspo­litiet i gang, må andre kræfter i bevægelse. Det er ikke i orden, at Bagmandspo­litiet efter et femårigt undersøgel­sesforløb ikke kan afklare med sig selv, om der er en sag eller ej.

I så fald må justitsmin­ister Nick Hækkerup vække rigsadvoka­ten eller også må Folketinge­ts Retsudvalg træde i karakter overfor minister og rigsadvoka­ten.

enkel. Formentlig er VIST ER SAGEN IKKE den rapport, som OLAF har afleveret, komplicere­t stof og Bagmandspo­litiet er i svære overvejels­er, for hvordan lægger man lige snittet mellem den partipolit­iske virksomhed, som er omfattet af EU’s tilskudsre­gler og der, hvor pengene bruges uden for reglerne?

Hvis sagen var så enkel, at det handlede om let gennemskue­ligt dokumentfa­lsk eller lignende, kunne den jo være afsluttet for længst.

formentlig mere BAGMANDSPO­LITIET ER end forsigtigt. Dels handler det om et politisk parti og en højprofile­ret politiker. Det er altid komplicere­t. Dels kan Bagmandspo­litiet ikke tåle at tabe en sådan sag.

Rejses der tiltale mod Messerschm­idt, skal immunitete­n i Folketinge­t ophæves. Det vil i sig selv være opsigtsvæk­kende. Hvis sagen derefter tabes på gulvet, vil taget falde ned over Bagmandspo­litiet og rigsadvoka­ten.

type sager er ikke ERFARINGER­NE FRA DEN gode.

Sidste gang anklagemyn­digheden forsøgte sig med en af de svære halvpoliti­ske sager, handlede det om den tidligere PET- chef Jakob Scharfs bog om arbejdet i PET. Som bekendt fik anklagemyn­digheden så mange tæsk i landsrette­n, at det nærmest var ydmygende.

begynder det at haste MEN EFTER FEM ÅR med Meld og Feld- sagen, hvis ikke der for alvor skal gå politik i sagen.

Så, se nu at få rejst tiltale eller drop sagen, hr. rigsadvoka­t.

Efter fem år begynder det at haste

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Det er på tide, at rigsadvoka­t Jan Reckendorf­f beslutter, om der skal rejses tiltale mod Morten Messerschm­idt, eller om Meld og Feld- sagen skal droppes, fastslår Hans Engell.
FOTO: JENS DRESLING Det er på tide, at rigsadvoka­t Jan Reckendorf­f beslutter, om der skal rejses tiltale mod Morten Messerschm­idt, eller om Meld og Feld- sagen skal droppes, fastslår Hans Engell.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark