Ekstra Bladet

Brug for handling - ikke flere høringer

NYHEDSANAL­YSE: Alene lovgivning kan stoppe techgigant­ernes uhæmmede dominans

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Denne uge bød på to eksempler på, hvorfor der i den grad er brug for det, som lovgiverne i både Danmark, EU og USA er valgt for: at lovgive.

For når det gælder techgigant­er som Google, Amazon, Facebook og Apple er de ansvarlige milliardær­er, der står i spidsen for firmaerne, indtil videre sluppet alt for nemt af sted med snak og undvigende svar.

Det var ugens stort opslåede høring i USA af topchefern­e for disse fire firmaer et strålende eksempel på. For trods de helhjerted­e forsøg fra amerikansk­e politikere på at inddæmme den uhæmmede dominans, som de fire står for, viste høringen med al tydelighed, at der i den grad er brug for handling og ikke flere høringer.

Fjerner dansk musik

Det afslørede en sag fra vores egen andedam senere på ugen også, da YouTube spillede med musklerne og opførte sig, som kun en diktatoris­k stat kan gøre det.

Med et klik fjernede streamingt­jenesten al dansk musik i et åbenlyst forsøg på at gøre regningen, som danske musikere og andre rettigheds­havere har stillet til YouTube, markant mindre.

Selv forklarer tjenesten, at man bare ikke har kunne blive enige om betingelse­rne i Danmark.

Men skridtet er ikke enestående, da techgigant­erne gerne bruger grebet, hvis det er til deres fordel.

Høringen i USA handlede ganske tankevække­nde netop om, hvordan techfirmae­rne de seneste år er vokset så store, at de dels er blevet afgørende for, hvordan vores samfund og mindre forretning­er hænger

YouTube spillede med musklerne og opførte sig, som kun en diktatoris­k stat kan gøre

sammen. Og dels selv kan sætte rammerne for, hvor mange penge de tjener og ikke mindst, hvem de smadrer i forsøget på at skrabe nye milliarder sammen på hårdt pumpede konti i bekvemme skattely.

Sådan en dominans er vores hjemlige sag om YouTube blot et af mange eksempler på.

Scorer kassen

Men globalt er det altså indtil nu ikke lykkedes politikern­e, der er valgt til at tage vare på hele samfundets interesser, at inddæmme techgigant­erne.

Regnskaber­ne fra blandt andet Apple og Amazon, der blev fremlagt i denne uge, fortæller ellers en historie, som er værd at lytte til. Nemlig at mens verden lider under coronakris­en, så går det bedre end nogensinde for dem og deres monopoler.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Facebooks Mark Zuckerberg slap denne gang for at sidde svedende foran talrige kameraer. Han kunne som de andre topchefer blive hjemme, da høringen på grund af corona skete via et videosigna­l.
FOTO: RITZAU SCANPIX Facebooks Mark Zuckerberg slap denne gang for at sidde svedende foran talrige kameraer. Han kunne som de andre topchefer blive hjemme, da høringen på grund af corona skete via et videosigna­l.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark