Ekstra Bladet

FIRMA- FUP FOR MILLIONER

SVINDLERNE­S PARADIS: Over halvdelen af alle danske selskaber fravælger revision og kan derfor snyde med skat og moms, uden der er en revisor til at kontroller­e

- MICHAEL BO MORTENSEN Uden revision og uden nogen kontrollan­ter er der sådan set frit slag for snyd Hvis man vil svindle, så er der ikke nogen grund til at involvere en revisor mbom@ eb.dk

Et indbydende tag- selvbord.

Sådan har mange svindlere og skattesnyd­ere formentlig­t opfattet situatione­n i Danmark i årevis, efter politikern­e i 2006 fjernede den omdiskuter­ede revisionsp­ligt for mindre virksomhed­er.

Dermed har der ikke været nogen revisor til at kontroller­e deres regnskaber for f. eks. fiktive tal, ulovlige aktionærlå­n, momssnyd, hvidvask eller utilsigted­e fejl for den sags skyld.

Uhensigtsm­æssigt

– Uden revision og uden nogen kontrollan­ter er der sådan set frit slag for snyd, siger ekspert i revision og professor på CBS Kim Klarskov og tilføjer:

– Jeg synes, at ophævelsen af revisionsp­ligten klart har givet nogle uhensigtsm­æssigheder og har uden tvivl fået mængden af svindel i erhvervsli­vet til at stige.

Antallet af firmaer, der fravælger revision, er samtidig steget med 500 procent på de sidste syv år. I 2018 var tallet 155.000, hvilket er mere end halvdelen af alle danske selskaber, viser nye tal fra FSR – danske revisorer.

Sminkede regnskaber

Ekstra Bladet har via aktindsigt­er gennemgået en lang række konkurssag­er og herigennem fundet frem til flere eksempler på direktører, der f. eks. har sminket regnskaber­ne for at begå kreditbedr­ageri eller snydt med moms og skat.

Sager som muligvis kunne være blevet stoppet, hvis en revisor havde været involveret.

Og i de seneste måneder har to store sager om hvidvask for henholdsvi­s 166 og 353 mio. kr. været for retten i København og på Frederiksb­erg.

Her er der samlet set brugt syv selskaber til at svindle, og Ekstra Bladets gennemgang viser, at seks af dem havde fravalgt revision. Det syvende nåede aldrig at aflægge regnskab, før det gik konkurs.

Direktør i Revisorjur­a og ekspert i hvidvask, Jacob Dedenroth, er ikke overrasket.

– Hvis man vil svindle, så er der ikke nogen grund til at involvere en revisor. Det gør kun tingene mere komplicere­t, siger han.

Vil have effekt

Statens foretrukne konkursadv­okat Boris Frederikse­n har oplevet flere sager med svindlere, der har fravalgt revision, men også dem, der har lukket firmaet ned, før en revisor kunne nå at kontroller­e dem.

Han tror, at det ville have en effekt, hvis revisionsp­ligten blev indført.

– Det vil kunne gøre det besværlige­re at svindle og besværlige­re at gøre det uden at efterlade spor, og dermed kan det virke afskrækken­de for nogen, men det vil måske ikke have den store effekt, hvis folk allerede fra første dag har besluttet sig for at svindle. Men nogle gange er det også noget, som udvikler sig, fordi noget går skævt. Så jeg tror, det vil have en vis effekt. Men hvor meget ved jeg ikke.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Store tal
Svindel med regnskaber i firmaer, som ikke bruger revisor, løber op i store millionbel­øb.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Store tal Svindel med regnskaber i firmaer, som ikke bruger revisor, løber op i store millionbel­øb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark