Ekstra Bladet

Hjælp, mit barn er udsat for overgreb i plejefamil­ien

-

Kære Puk

Jeg har tre børn, hvoraf to er blevet tvangsfjer­net og anbragt i en plejefamil­ie sammen. De er syv og 11 år.

Det har været et meget traumatisk forløb, hvor vi som familie er blevet flået i stykker på baggrund af opdigtede og falske anklager. Ligesom de sager, man i løbet af det sidste halve år har kunnet læse om i de store dagblade, hvor forældre er blevet beskyldt for det værste, fordi ’ nogen’ har lavet underretni­nger, der har fået en sag kørt helt af sporet.

I vores sag var plejefamil­ien, vores to børn først blev anbragt hos, det, man kalder en akut plejefamil­ie, hvor de ’ kun’ skulle være, indtil kommunen fandt en permanent løsning. Permanent, da kommunen jo mente og fortsat mener, at der er et anbringels­esgrundlag. Vi har selvfølgel­ig anket sagen og venter på at skulle i retten.

Vi har samvær med vores børn én gang om måneden – kommunen har selvfølgel­ig givet os det mindst mulige samvær! Derudover har vi en samtale med børnene over Skype hver uge. Og det er her, jeg oplever de situatione­r, hvor jeg har brug for hjælp og vejledning.

Under samtalen kan vi høre vores andet barn i baggrunden i den anden stue sammen med plejemor – plejefar er med ved samtalen med vores store barn – men vi kan så altså høre vores mindste barn og plejemor i den anden stue. Og vi kan høre, at vores barn skriger, som om plejemor slår eller hiver i hende.

Det skærer helt ind i mit hjerte, og jeg er sikker på, at det, jeg hører, er mit barn, der blev udsat for et fysisk overgreb – ellers ville hun ikke skrige på den måde!

Man kunne også høre plejemor råbe rigtig højt og aggressivt.

Jeg blev så forskrække­t og paf, at jeg ikke fik optaget det rystende optrin. I situatione­n kunne jeg udelukkend­e fokusere på mit store barn, som jeg jo talte med og brugte al min energi på at fokusere på, da han jo også er og var i en meget presset situation.

Jeg har forsøgt at tale med en sagsbehand­ler i kommunen, men hun gør intet, det samme gælder lederen af afdelingen – jeg er overbevids­t om, at de begge tror, vi lyver. Hvad skal jeg stille op? Med venlig hilsen L. N.

Kære L. N.

Du skal skynde dig at melde sagen til det sociale tilsyn i dit lokalområd­e. Du finder link til deres hjemmeside nederst på siden. Derudover skal du få din ældste til at ringe til Børnetelef­onen, hvis det er muligt, uden at plejefar er til stede – giv din søn nummeret. Og så skal du kontakte Ankestyrel­sen og få lavet en akut underretni­ng – du finder link til Ankestyrel­sen og oplysninge­r i forhold til akutte underretni­nger nederst på siden.

Endelig skal du skrive til borgmester­en i din kommune og finde ud af, om kommunen har en borgerrådg­iver. Hvis der er det, kan du kontakte denne, som så kan hjælpe dig videre i processen både med at skrive klager og lave underretni­nger.

Det er rystende, at børn, der tvangsfjer­nes af en kommune, som vurderer, at forældrene ikke kan tage vare på dem, bliver anbragt i plejefamil­ier, der sætter børnene i en endnu værre livssituat­ion.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det sker, og det gør mig virkelig ondt, at dine børn skal gennem alt det – og at I som forældre skal være vidner til det. Jeg forstår magtesløsh­eden!

Hvis der ikke er sket noget inden for en uge, efter I har sendt klager og underretni­nger, vil jeg bede jer skrive til mig igen.

Med venlig hilsen Puk

Det er rystende, at børn, der tvangsfjer­nes af en kommune (...) bliver anbragt i plejefamil­ier, der sætter børnene i en endnu værre livssituat­ion

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Som borger kan man henvende sig til til Ankestyrel­sen, hvis man har underrette­t kommunen om et barn, men får indtryk af, at kommunen ikke gør noget for at give barnet tilstrække­lig hjælp. Så kan Ankestyrel­sen gå ind i sagen, fortæller Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK Som borger kan man henvende sig til til Ankestyrel­sen, hvis man har underrette­t kommunen om et barn, men får indtryk af, at kommunen ikke gør noget for at give barnet tilstrække­lig hjælp. Så kan Ankestyrel­sen gå ind i sagen, fortæller Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark