Ekstra Bladet

50- årig dagdrømmer

-

Han har fortalt, at han var en dagdrømmer og ekstremt genert ... Det er ikke just det billede, man vil påhæfte en af verdens mest berømmede skuespille­re i nyere tid, Nikolaj Coster-Waldau. Herren med den spidse næse, det markerede kæbeparti og de nøddeforme­de øjne har gjort kvinder våde … i øjnene … i store dele af verden – blandt andet via sin rolle som Jamie Lannister i tv- serien ’ Game of Thrones’. Og husker vi tilbage til filmen ’ Nattevagte­n’, hvor han optrådte splitternø­gen, var der sikkert også andet, man kunne blive fugtig i ... Nikolaj Coster-Waldau er søn af en overbiblio­tekar og en grønlandsf­arer. Blev født i mandags for 50 år siden – tillykke Nikolaj! – i Rudkøbing på Langeland, men voksede op i Tybjerg på Sydsjællan­d. Hans forældre nåede at blive skilt, gift og skilt igen i hans unge år, og faderens drikkeri var ifølge Nikolaj selv medvirkend­e årsag til det kaos, han oplevede i sit barndomshj­em.

Men som en vaskeægte grim ælling, der fra generthed og dagdrømmer­i, pludselig kan brede sine vinger ud i 2011 og få sit store internatio­nale gennembrud i ovenståend­e tv- serie. Den har gjort ham herostrati­sk berømt! Og selv om rollen som Jamie Lannister både er både incestuøs og modbydelig – men med fine og til tider kærlige kanter – har vi lært at elske den smukke mand fra den dysfuktion­elle ( fiktive) familie. Privat har Nikolaj Coster-Waldau slået pjalterne sammen med den smukke grønlandsk­e skuespille­rinde Nukaka, og sammen har de døtrene Saffina og Filippa. Hvem ved, om en af dem en dag bliver at finde på samtidens store medieplatf­orme i både far og mors sko?

SKØNH□D

Det er faktisk ikke, fordi Nikolaijer topmålet af skønhed – selv om han ville kunne pryde de fleste mandeblade verden over. Går man slavisk til værks, er det kæbepartie­t og hagen, der er det smukkeste og mest mandige. Læberne er relativt smalle ( hvilket ofte bliver anset som netop en maskulint træk – flødelæber er feminine), og øjnene er rådyrsform­ede og dyriske ( måske dette træk vækker en indre hulemand/ kvinde?). Næsen er skæv og spids, og håret stridt. Alt sammen gensammens­ætninger, der gør, at han ligner en, der får sundt og livsduelig­t afkom – ergo en smuk mand, hvis man går efter gen og yngelpleje­n, men ikke hvis det er det rent æstetiske, der er i højsædet.

ST❘L

Vi ser jo sjældent herrens egentlige stil, for enten er det i kostume – eller også er det i jakkesæt til gallapremi­erer, hvor det er hans smukke hustru, der stjæler billedet. Nikolaj gør ikke meget væsen af sig selv på det private plan, og han er ikke typen, der skejer ud med fjer og pailletter – næh nej, en enkel T- shirt, der understreg­er de flotte former, og jeans er hverdagen, når man ikke har paryk og læderoutfi­t på. Men han er en drøm for en designer at klæde på, for han kan forvandle sig som en kamæleon, så hvem ved om, der en dag kommer en livskrise, og vi skal til at se ham i Ole Henriksen- blomstrede skjorter?

CHARME

Det er her, stikket trækkes i hus. Ansigtet er faktisk temmelig lukket, indtil lyset tændes i de mandelform­ede øjne, og smilet sættes på ’ fisse- magnet’ – for ❘ guder, hvor der sker en forandring, når de store, hvide ulve- tænder kommer frem! Det er som Dr. Jekyll og Mr. Hyde, der pludselig kan skifte fra sort til hvid. ❘sær når han er i sine helt veltrimmed­e perioder, hvor specielt kæbepartie­t står frem, bliver han en farlig cocktail, der kunne gøre Daniel Craig rangen stridig som James Bond – og hermed en opfordring til filmfolken­e: □n ny Bond er født i form af den topcharmer­ende Nikolaj fra Danmark.

TAL□NT

Om Nikolaj nogensinde får rollen som James Bond, skal jeg lade være usagt, for jeg ved faktisk ikke, om talentet rækker. De seneste år har vi set ham gå fra de mere ’ pæne drenge’- roller til ’ psykopatis­k morder’- roller. Det sidste klæder ham bedst, da du jo kan fodre svin med førstnævnt­e. Bliv endelig i rollen som farlig, Nikolaj, for det er så sjældent, at de smukke drenge tør være grimme – så her har du et sikkert stik på hånden. □n ny Joker fra ’ Batman’ kunne også være en mulighed, og her tror jeg sagtens, du kunne gøre både Heath Ledger og Joaquin Phoenix kunsten efter – hvis man gav dig chancen.

X-FAKTOR

Om Nikolaj har x- faktor, er egentlig svært at sige, for netop skuespille­re skal jo være helt blanke lærreder, der kan forvandle sig UD□N for egen personligh­ed. Der findes to former for skuespille­re: personalit­y- skuespille­re og karakter- skuespille­re. Nikolaj hører til den sidste kategori, der skal kunne spille alt fra overfuldmæ­gtig til bankrøver, og han må ikke lade de andre rollers karakterer ( fra andre film) skinne igennem. Derfor er x- faktoren også totalt ligegyldig, for det er rollen – ikke Nikolaj – der er vigtig i ligningen.

 ?? FOTO: CLAUS BJØRN LARSEN, PHOTO IMAGE PRESS/ BARCROFT MED, REUTERS/STEVE MARCUS/RITZAU SCANPIX, MARTIN LEHMANN, REUTERS/KYLE GRILLOT/ RITZAU SCANPIX, MACALL B. POLAY/ RITZAU SCANPIX ??
FOTO: CLAUS BJØRN LARSEN, PHOTO IMAGE PRESS/ BARCROFT MED, REUTERS/STEVE MARCUS/RITZAU SCANPIX, MARTIN LEHMANN, REUTERS/KYLE GRILLOT/ RITZAU SCANPIX, MACALL B. POLAY/ RITZAU SCANPIX
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark