Ekstra Bladet

DEN TOTALE ØDELÆGGELS­E

75 ÅR SIDEN: Over 100.000 blev dræbt – stemningen i Vesten var euforisk

- MIKAEL BRUUN FOTO: RITZAU SCANPIX mb@eb.dk

Torsdag 6. august for 75 år siden kl. 8.15 lokal tid smed USA atombomben over Hiroshima. Op til 80.000 døde på et splitsekun­d. Omtrent lige så mange døde langsomt i de efterfølge­nde måneder og år af forbrændin­ger, hungersnød, følgevirkn­inger af stråling og forgiftnin­g i den radioaktiv­e ruinby.

Hiroshima blev den første af foreløbig to anvendelse­r af atomvåben i verdenshis­torien. Den anden gang kom tre dage senere i Nagasaki godt 300 kilometer væk.

– Hiroshima og Nagasaki vil for altid være en påmindelse om, at det er sket, og det kan ske igen, siger professor i historie på Københavns Universite­t Poul Villaume til Ekstra Bladet.

– Vi er derhenne teknologis­k nu, hvor man ret hurtigt kunne træffe beslutning­er, der endte i verdensciv­ilisatione­ns komplette udslettels­e. De gamle nedrustnin­gsaftaler fra 1980’ erne er langsomt støvet til og forvitret efter murens fald.

Værd at huske

– Atomvåben er noget, mange har. Russerne og amerikaner­ne har formentlig 6000- 7000 brintbombe­r hver, kineserne nok har en del hundrede. Bomber, som er meget kraftigere end atombomber­ne fra 1945. Så det er altid en dag, der er værd at huske.

Udslettels­en af Hiroshima og senere Nagasaki har været en af de mest omdiskuter­ede hændelser i det 20. århundrede.

Bomben var alles ven, så længe kun USA havde den

– De fleste historiker­e mener nok i dag, at der var to hovedgrund­e til, at præsident Truman gav grønt lys. Den ene var, at man ville sætte et hurtigt og effektivt punktum for krigen i Stillehave­t og spare tusinder af amerikansk­e liv, som ellers ville kunne ryge ved en decideret invasion, forklarer Villaume.

– Den anden var, at man ville sige til Stalin, som man allerede regnede med blev ens største problem, når krigen var afsluttet: ’ Se her, hvad vi er i stand til. Så hold jer på måtten.’

Euforisk stemning

Reaktionen i USA og resten af Vesten var euforisk, da nyheden nåede ud.

– Der var vild glæde og jubel i USA og i Danmark også. Det hang jo sammen med, at man nu tænkte, der endelig kunne blive sat punktum for mange års krig, fortæller Villaume.

– At der så lige røg en 150.000- 200.000 japanere, var ikke noget, man hæftede sig så meget ved.

Triumfered­e

På aftenen 6. august var det en triumferen­de præsident Truman, der over for verden kunne annoncere den første brug af sit hemmelige våben. Men ikke alle hemmelighe­derne kom på bordet.

Der var 345.000 mennesker i storbyen Hiroshima klokken 8.15 den morgen.

Alligevel valgte Truman i talen at annoncere det som et angreb på en ’ militærbas­e’, forklarer Villaume.

Forelsket i bomben

Now I am become death, the destroyer of worlds

Japans kapitulati­on efter fire års krig med USA og endnu flere års voldelig besættelse af store dele af det østlige Asien sluttede ni dage senere, 15. august. En krigserklæ­ring fra Sovjetunio­nen og endnu en atombombe var faldet på det tidspunkt.

Krigen var slut, USA havde vundet, og i et godt stykke tid var der intet, der var mere cool end atombomben, fortsætter Villaume.

– De første mange år, helt op i 1950’ erne, var der i USA og Europa en slags offentlig forelskels­e i atombomben. Atombombe-merchandis­e gik som varmt brød. Man havde atombombe- tyggegummi, atombombe- badedragte­r, atombombe-lagkager.

– Bomben var alles ven, så længe kun USA havde den. Den beskyttede os mod det onde og ville os alle det godt.

I efteråret 1945 mente 85 procent af amerikaner­ne, at begge bombninger var i orden.

I 2005 mente 56 procent af de adspurgte, at Hiroshima og Nagasaki var det rigtige at gøre.

Selv i Japan mente næsten en tredjedel i 1991 det samme.

Den amerikansk­e fysiker J. Robert Oppenheime­r havde i USA’s tjeneste samlet den frie verdens førende forskere i et laboratori­um i Los Alamos dybt i New Mexicos ørken.

En del af holdet var danske Niels Bohr, som blev hevet ind fra sit eksil i Sverige. Siden 1942 arbejdede de intensivt på bomben, som man testede første gang, bare få uger inden den landede i Hiroshima.

Bomben gjorde Oppenheime­r til en superstjer­ne, men forfulgte ham resten af livet.

Han udtalte senere ordene fra et hinduistis­k skrift: ’ Now I am become death, the destroyer of worlds’.

Ordene blev hurtigt berømte og berygtede.

 ??  ?? Bomben sank gennem gennem i luften i 53 sekunder, inden den landede og smadrede 70 procent af Hiroshimas bygninger på et øjeblik. En radius på omkring 1,6 km udgjorde epicentere­t, mens en ildstorm spredte sig ud over yderligere 12 km af byen og raserede det meste liv.
Bomben sank gennem gennem i luften i 53 sekunder, inden den landede og smadrede 70 procent af Hiroshimas bygninger på et øjeblik. En radius på omkring 1,6 km udgjorde epicentere­t, mens en ildstorm spredte sig ud over yderligere 12 km af byen og raserede det meste liv.
 ??  ?? I alt 12 mænd udgjorde mandskabet, der smed den fem tons tunge bombe over Japan.
I alt 12 mænd udgjorde mandskabet, der smed den fem tons tunge bombe over Japan.
 ??  ?? Ofre for atombomben i august 1945. 80.000 døde på et splitsekun­d.
Ofre for atombomben i august 1945. 80.000 døde på et splitsekun­d.
 ??  ?? Atombomben­s fader, J. Robert Oppenheime­r.
Atombomben­s fader, J. Robert Oppenheime­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark