Ekstra Bladet

KRÆFTTYPE PÅ

Særligt en form for cancer vil vi se flere og flere tilfælde af i Danmark de kommende år

- ASTRID MORTENSEN FOTO: LARS POULSEN amo@ eb.dk

Hvert år diagnostic­eres omkring 45.000 danskere med kræft.

I de kommende år vil det antal stige med omkring tre en halv procent om året, fortæller Mef Christina Nilbert, der er forsknings­chef i Kræftens Bekæmpelse.

Der er dog en logisk forklaring på den stigning.

– Den største del af den øgning handler om, at der er flere i befolkning­en, der bliver ældre. Så man kan sige, at der bliver flere af de almindelig­e kræftforme­r, fortæller hun.

Men der er særligt en form for kræft, som vi vil se en endnu større stigning af i de kommende år.

– Hud- og modermærke­kræft øges med fem til seks procent om året – og det er jo mere end kræft generelt, fortæller forsknings­chefen.

Den store synder

Det er der en ganske enkel grund til.

– Det handler kort sagt om den måde, vi opfører os på i solen.

– Vi befinder os i en helt anden sol i dag, end vi gjorde før i tiden. Vi ser, at modermærke­kræft særligt rammer folk, der har en høj socioøkono­misk status, fordi de har råd til at rejse til lande, hvor solen er rigtig skarp.

Mef Christina Nilbert fortæller, at solen fortsat er den største årsag til hudkræft og kommer med sit bedste råd til at undgå at blive ramt.

– Skru ned for solen midt på dagen, brug beskyttels­e, eller gå ind i skyggen. Brug solcreme, selvom vi faktisk ikke helt ved, hvor effektivt solcreme er, men man bliver ikke brændt, når man har solcreme på.

Tjek dig selv

Heldigvis er chancerne for at overleve hudkræft rigtig gode, hvis man skulle blive ramt.

– Over 90 procent overlever at få hudkræft, fortæller forsknings­chefen.

Og hvis man vil give sig selv de bedste chancer for at overleve sygdommen, er rådet enkelt.

– Det er sådan med hudkræft, som med andre typer kræft, at det er vigtigt at opdage det tidligt. Jo mindre den har nået at brede sig i huden, jo større er chancen for at overleve.

– Så det er vigtigt, at man starter tidligt. Det handler om, at hvis man har en prik, der ser anderledes ud, ændrer sig eller bløder – er det jo bare at bede om at få sin egen læge til at kigge på det.

De har råd til at rejse til lande, hvor solen er rigtig skarp

Jo mindre den har nået at brede sig i huden, jo større er chancen for at overleve

 ??  ?? Skjult sygdom
58- årige Hanne Terp Frost lever i dag med et kunstigt øje. Kræften i hendes øje havde muligvis været under udvikling i helt op til 30 år.
Skjult sygdom 58- årige Hanne Terp Frost lever i dag med et kunstigt øje. Kræften i hendes øje havde muligvis været under udvikling i helt op til 30 år.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark