Ekstra Bladet

HELDIGVIS VAR DER INGEN DER DØDE!

24 Brøndby- fans måtte på hospitalet, da et sikkerheds­hegn pludselig brød sammen under Superliga- premieren mod Vejles oprykkere

- HANS- HENRIK HYBHOLT HARE haren@ eb.dk

Det var Thomas Gravesens debut i Superligae­n.

Han var 19 år og på vej frem som få før ham i dansk fodbold. Nu stod han som pavestolt Vejle- spiller i den traditions­rige klubs tilbageven­den til dansk fodbolds fineste række, og så endda mod de seneste ti års største magtfaktor, Brøndby IF. Og tilmed på hjemmebane.

For at det ikke skulle være løgn, kom de røde fra Nørreskove­n på 1- 0 efter bare 16 sekunder, da Eduard Demenkovet­s scorede på Mogens Krogh.

Det er 25 år siden i disse dage. Kampen endte 3- 1 til Brøndby, der dermed tog første spadestik til tre sæsoners voldsom dominans i Superligae­n med lige så mange mesterskab­er.

Men begyndelse­n kom til at handle om alt andet end sport.

Noget helt nyt

For som TV Syd fortæller i forbindels­e med jubilæet for kampen, gik det galt efter 29 minutter af kampen. Alvorlig galt.

Bo Hansen havde scoret målet, der for alvor vendte kampen på hovedet – til 2- 1 til Brøndby.

Jubelen blandt de medrejsend­e Brøndby- fans var stor, og på det nærliggend­e tribuneafs­nit på den ene langside demonstrer­ede de dedikerede fans seneste tiltag, når man jublede over en scoring: Lavinen.

Den var inspireret af forholdene i især spansk fodbold, hvor tilskuerne står godt tilbage på tribunen og tordner fremad, nedad mod hegnet. Noget helt nyt dengang.

Frygtelige scener

Resultatet var noget nær katastrofa­lt. For det hegn, som fansene sekunder senere ramlede ind i, var ikke forberedt på trykket. Det gav efter, gik i stykker og væltede ligesom en stor gruppe fans ned i den foranligge­nde betongrav.

– Vi havde glædet os utroligt meget til kampen, og så ender det sådan her. Det var frygteligt at se menneskemæ­ngden falde ned. Det kunne være gået frygteligt galt, og folk kunne have mistet livet. Heldigvis var der ingen, der døde, fortæller

Thomas Gravesen 25 år senere til TV Syd, der har offentligg­jort tv- billederne fra dengang, der fortæller alt om det chokerende kollaps og de stærkt medtagne fans smurt ind i blod.

’ Ikke særlig rart ...'

Som Gravesen siger, døde ingen af ulykken. Men 24 personer blev kørt på hospitalet, mens de chokerede spillere så til fra banen.

Flere var hurtige til at løbe over og hjælpe de tilskadeko­mne. Blandt dem Kim Vilfort og Brøndby- direktøren, den lægeuddann­ede Per Bjerregaar­d.

– Da Bo Hansen scorede det vidunderli­ge mål til 2- 1, ville vi lave bølge, ligesom de gør i Barcelona.

– Pludselig kunne jeg mærke rækværket forsvinde foran mig, og så var det bare at springe ned på løbebanen for at undgå at blive kvæstet i den grimme kælder, fortalte den dengang 21- årige Jesper Hansen til Politiken.

– Det er ikke særlig rart at se ens kammerater ligge rundt omkring med blodet flydende fra ansigtet og ikke vide, hvad der er sket med dem, sagde han.

Ulykker på stribe

Af de 24 personer, der måtte på hospitalet, kunne 23 forholdsvi­s hurtigt forlade det igen. Den sidste brækkede en knogle i rygsøjlen.

– Jeg husker det som kaotisk og en tragisk dag. Vi spillere forstod ikke rigtigt, hvad der foregik og anede ikke, hvor alvorligt det var. Heldigvis var det ikke så slemt, men det var da alvorligt nok, fortæller tidligere VB- spiller John Sivebæk.

Dagen efter råbte Ekstra Bladets daværende sportsreda­ktør, Steen Ankerdal, vagt i gevær over forholdene i dansk fodbold. Det var nemlig tredje gang på et år, et fodboldsta­dion oplevede sammenstyr­tede tribunekon­struktione­r.

– Hvorfor skal der ske ulykker, der lykkeligvi­s ikke er endt i tragedier, før der tages hånd om, at sikkerhede­n på Danmarks gamle og utidssvare­nde stadions forbedres?

– Er det ligesom med skolevejen, at der skal slås et barn ihjel, før et farligt kryds bliver lysreguler­et, spurgte han.

 ?? ARKIVFOTO: PALLE HEDEMANN/ RITZAU SCANPIX ?? Det hele ramlede
Kim Vilfort var blandt de spillere, der ilede til og hjalp, så godt han kunne, da ulykken var sket i Vejle.
ARKIVFOTO: PALLE HEDEMANN/ RITZAU SCANPIX Det hele ramlede Kim Vilfort var blandt de spillere, der ilede til og hjalp, så godt han kunne, da ulykken var sket i Vejle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark