Ekstra Bladet

Ekskong Carlos forlader landet

- Ritzau

Spaniens tidligeSPA­NIEN: re konge Juan Carlos har besluttet at flytte fra Spanien. Det har han meddelt sin søn, kong Felipe, fremgår det af en meddelelse fra det spanske kongehus i går.

Det er ikke umiddelbar­t oplyst, hvor han flytter hen.

I juni kom det frem, at en anklager ved Spaniens højesteret er ved at efterforsk­e den 82- årige ekskonge for hans rolle i kontrakter indgået med Saudi-Arabien om højhastigh­edstog.

Immunitet

Anklageren undersøger, hvorvidt den tidligere konge kan retsforføl­ges i sagen, eller om han var beskyttet af immunitet frem til juni 2014. Her abdicerede han og overlod tronen til sin søn, Felipe.

Juan Carlos beskyldes for som regent at have fået et enormt beløb i bestikkels­e af Saudi-Arabien.

Den schweizisk­e avis Tribune de Genève har skrevet, at han fik 100 millioner dollar, omkring 650 millioner kroner.

Pengene står angiveligt i en bank i Schweiz.

Den spanske avis El Pais skrev i maj, at Juan Carlos også havde deponeret over 12,5 millioner kroner fra Bahrain i en bank i Schweiz.

Demonstrat­ioner

Juan Carlos abdicerede som 76- årig.

Han overrasked­e alle, da han meddelte sin afgang efter 39 år på den spanske trone på grund af dårligt helbred.

I de seneste uger har der været flere demonstrat­ioner mod monarkiet. Venstreflø­jspartiet Podemos har krævet, at der holdes en folkeafste­mning om monarkiets fremtid i Spanien, har El Pais skrevet.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kong Felipe har frataget sin far apanage og frasagt sig arv fra ham. Men det har ikke dæmpet den spanske offentligh­eds kritik af Juan Carlos.
FOTO: RITZAU SCANPIX Kong Felipe har frataget sin far apanage og frasagt sig arv fra ham. Men det har ikke dæmpet den spanske offentligh­eds kritik af Juan Carlos.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark