Ekstra Bladet

Han ligner en mand i sorg

-

med Lars Løkke som med en mand, DET ER TILSYNELAD­ENDE der er blevet skilt mod sin vilje.

Der er faser, han skal igennem. Lige nu er vi i vredes- fasen.

i forbindels­e med hans nye bog forsøANALY­SER AF LØKKE ger sig typisk med en slags politisk analyse. De fleste analytiker­e udgrænser, hvor Løkke og hans afløser, Jakob Ellemann, er i konflikt, hvorefter de sandt nok påpeger, at det hænger ikke helt sammen.

Jeg vil vove den påstand, at det handler mindre om politik og mere om en mand i sorg.

Lad os prøve at skrive Danmarks forhenvære­nde statsminis­ter og detroniser­ede formand for Venstre ind i sorgens fem faser. De er udtænkt af psykiatere­n Elisabeth KüblerRoss. En analysemod­el, der anvendes i forbindels­e med død, uafvendeli­g sygdom eller – lige præcis – skilsmisse.

Først har vi ’ benægtelse’.

ved fyringen af Løkke på Venstres hovedHER ER VI TILBAGE bestyrelse­smøde på Hotel Comwell i Brejning sidste år.

Det er slut, lyder meddelelse­n. Først benægter man. Man fortsætter typisk, som man plejer. Isolerer sig eventuelt for ikke at blive konfronter­et med virkelighe­den. Det var her, Løkke tog flugten.

Dernæst har vi ’vreden’.

Forurettel­sen afløser benægtelse­n. Det er her, vi er med Løkkes bog ’ Om de fleste og det meste’. Vreden og følelsen af, at ’det har jeg ikke fortjent’, rettes mod alt og alle. ’ Det er ikke sjovt at sidde og råbe ad fjernsynet. Det er ikke sjovt at se sig selv ikke- omtalt,’ som Løkke siger i et interview med Jyllands- Posten.

’ romantiker­en. dk/ parforhold/ sorg LAD MIG CITERE FRA over skilsmisse’: ’ Man siger ting, man senere fortryder, og glemmer nemt sit eget ansvar i processen.’

Der trues derimod. Lars Løkke lader forstå, at kun den lange historie med partiet, helt tilbage fra da han var 17 år, afholder ham fra at følge sin hustrus Sólruns eksempel: At melde sig ud. Bogen ligner i det hele taget en fuglefænge­rmanøvre. Hvor mange Venstre- folk kan han indfange?

Men ingen sætter sig på Løkkes pind. Bortset fra Søren Pind. ’ Jeg deler Løkkes analyse,’ skriver den forhenvære­nde justitsmin­ister på Twitter.

Om et stykke tid når vi følgelig til ’ forhandlin­gen’.

den sørgende at forhandle i et forsøg på at HER BEGYNDER ændre situatione­n: ’ Det kan være kendetegne­nde for denne fase, at man lover at leve et bedre liv, være sundere, mere etisk, og blive et bedre menneske,’ som stadiet beskrives på ’ parforhold- parterapi. dk.’ En forhandlin­gsposition, Løkke næppe er helt ubekendt med. Det vil imidlertid ikke gavne ham denne gang. Hvilket enhver allerede kan forsikre sig om ved at opregne hans gamle partistøtt­ers skuffelse.

Lars Løkke må derfor nå depression­sstadiet, fase fire. Og lad mig igen citere ’ parforhold- parterapi. dk’: ’ I denne fase indser personen, at det er uafvendeli­gt. Ens kære ER død. Fyresedlen ER skrevet. Der ER kun en måned tilbage at leve i. Man bliver enormt ked af det og depressiv, med f. eks. følelseslø­shed, en tom følelse, indadvendt­hed eller isolation. Der skal i denne fase være plads til at sorgen og gråden kan få frit løb.’

’ Jens Otto Krag står som et skræmmeeks­empel for mig,’ lyder det fra Løkke i flere interviews om den socialdemo­kratiske statsminis­ter, der forlod posten og derpå gik til grunde.

at man – ifølge sagkundska­ben – JEG SKAL DOG HER TILFØJE, også ’ bare’ kan være nedtrykt og komme igennem sin sorg med tiden samt med støtte fra sine nærmeste.

Men der er, som de fleste kan regne ud, et stykke igen for Lars Løkke på vej gennem sorgen. Man kan sidde fast i en fase, advarer psykologer­ne. Der er derfor ingen garanti for, man når det endelige stadie:

’ Accept.’

Det vil sige den dag, hvor Løkke bare går en tur med hundene og er forhenvære­nde- Lars. Men okay, hvad forstår en lomme- psykolog- skribent sig også på statsminis­ter- og eksformand- sorg?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark