Ekstra Bladet

DRABSDØMT STRANDET

- JAN SØGAARD

Syv år efter drabet på en 17- årig dreng på Ruten i Tingbjerg er den 28- årige psykisk syge drabsmand MS nu så velbehandl­et og ufarlig, at han er klar til at blive flyttet fra Sikringen i Slagelse, hvor han har været anbragt siden drabet.

Lægerne på Sikringen, hvor landets 30 farligste psykisk syge kriminelle er anbragt, mener, at hans dom kan lempes til fortsat behandling på en psykiatris­k afdeling i Tyrkiet, som han skal udvises til, og hvor han frivilligt ønsker at rejse hen.

Men MS er alligevel strandet på Sikringen, fordi politiet vurderer, at bandemiljø­et stadig stræber ham efter livet som hævn for drabet på den 17- årige, der blev dræbt med to skud i hovedet 5. maj 2013.

Retslægerå­det mener, at MS først kan udskrives fra Sikringen, når han har været på et antal ledsagede udgange uden problemer, og hans psykiske tilstand er yderligere stabiliser­et. Personalet­s egen sikkerhed

Men MS kan ikke få de normale ledsagede udgange fra Sikringen, fordi personalet på grund af truslerne fra bandemiljø­et ikke tør ledsage ham i byen af hensyn til deres egen sikkerhed.

Retslægerå­det mener, at bevæbnet politi således bør ledsage MS på udgangene. Men det afviser politiet at gøre, fordi det ikke er en politimæss­ig opgave at ledsage patienter på udgange.

Derfor er situatione­n låst fast for MS på ubestemt tid. Der er en venteliste for patienter, der skal på Sikringen, og den drabsdømte optager nu en plads til 3,6 millioner kroner årligt.

Lægerne på

Sikringen udtaler i en skrivelse til Retslægerå­det, at ledsagede udgange er en del af det miljøterap­eutiske arbejde, hvor patienter får mulighed for at færdes uden for Sikringen med stigende frihedsgra­der.

’ Det adfærdsmæs­sige formål kan næppe forventes opnået, såfremt patienten går udgange under stor politimæss­ig bevogtning,’ skriver Sikringen og tilføjer:

’ Sikringens personale kan ikke af sikkerheds­mæssige årsager ledsage patienten på udgange.’

Er ikke til fare

På et retsmøde 20. april i år, som Retten i Næstved holdt i Sikringens eget retslokale, forklarede MS, at han gerne vil benytte sig af udvisnings­dommen og sendes til Tyrkiet.

’ Hvis jeg ikke straks kan sendes ud af landet, ønsker jeg at blive på Sikringen. Der er ikke andre steder i

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Bag murene på Sikringen sidder en 28- årig drabsdømt, selvom lægerne mener, at han er nu så velbehandl­et, at han ikke længere bør være på den flugtsikre afdeling.
FOTO: PER RASMUSSEN Bag murene på Sikringen sidder en 28- årig drabsdømt, selvom lægerne mener, at han er nu så velbehandl­et, at han ikke længere bør være på den flugtsikre afdeling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark