Ekstra Bladet

INGEN VINDER TOUR DE FRANCE PÅ EN UGE

- MichaelRas­mussen

7400 mennesker smittet FREDAG BLEV med coronaviru­s i Frankrig. Lørdag og søndag var det 5400, og mandag er tallet formentlig atter vokset efter weekendens dyk i antallet af tester.

Touren blev skudt i gang i en rød zone med høj smittefare, og den skal efter planen slutte i en anden, nemlig Paris. Udsigten til fortsat støt stigende smittetal rejser spørgsmål om, hvad der i år skal til for at blive en værdig vinder af Tour de France.

vejen til Paris, er svaret NÅR LØBET HELE indlysende, men Touren er i fare for at blive aflyst. Det sker utvivlsomt, hvis tingene stikker helt af, og samfundet atter må lukke ned. Og hvad så?

Hvis det sker i dag, har Julian Alaphilipp­e så vundet Tour de France, fordi han netop nu kører i den gule førertrøje?

Har han så vundet verdens største cykelløb på fem etaper uden at have været udfordret i de høje bjerge af de helt store favoritter til den samlede sejr?

DET. Sportens myndighede­r INGEN VED har ikke meldt utvetydigt ud, og rytterne i feltet ved derfor ikke, hvad de kører om. Hvor meget skal der til, før man kan blive kåret som en værdig vinder af Tour de France?

Det spørgsmål må Tour- arrangør ASO og den internatio­nale cykleunion, UCI, besvare her og nu, for svaret kan få taktisk indflydels­e på den måde, løbet køres på.

Hvis man faktisk kan vinde Tour de France på en uge uden at køre hverken enkeltstar­t eller bestige høje bjerge, ja, så skulle vi nok få et festfyrvær­keri af et cykelløb at se, for så ville alle skyde af sted i den vildeste jagt på den gule trøje.

Så var der ingen, der ville gemme kræfter til de høje bjerge i den sidste uge. Tag som eksempel 8. etape til Loudenviel­le. Under normale omstændigh­eder ville favoritter­ne sandsynlig­vis køre til mål i en større gruppe sammen, fordi ingen ville løbe risici på nedkørslen til byen.

I et coronascen­ario, hvor den, der kører i den gule trøje vinder løbet uanset, hvornår det bliver fløjtet af, ville rytterne være tvunget i angreb for at vinde tid og erobre eller forsvare trøjen.

vi få et bedre cykelløb ud af FAKTISK VILLE det, men sagen er jo netop den, at vi ikke aner, hvad der skal til for at vinde løbet.

Først og fremmest må de franske sundhedsmy­ndigheder melde klart ud, hvor stort et smittetal, de vil tolerere. Er det for eksempel 10.000 smittede om dagen? 15.000?

Og dernæst må ASO og UCI slå fast, hvor meget af løbet, der skal køres, før der kan kåres en vinder.

Der skal være noget tyngde bag en Tour- sejr

et let spørgsmål at besvare, DET ER IKKE men hvis man fører med over tre minutter ned til Contador efter 16. etape, så er man en værdig vinder af Tour de France.

Nå, tilbage til virkelighe­den: Der skal være noget tyngde bag en Tour- sejr. Jeg vil mene, at vi skal hen på den anden siden af anden hviledag – altså med mindst to tredjedele af løbet kørt – før man kan kåre en vinder, som også kan blive respektere­t som Tour- vinder.

Afgørelsen er op til sportens myndighede­r, men de har ‘ lavet strudsen’ og håber vist bare på, at det hele går over.

Det er ikke godt nok.

 ?? FOTO: ANNE- CHRISTINE POUJOULAT/ RITZAU SCANPIX ?? Høj smittefare
Kan Egan Bernal ( nummer fire fra venstre) genvinde Tour de France, hvis løbet aflyses før Paris. Hvad skal der til? Ingen ved det.
FOTO: ANNE- CHRISTINE POUJOULAT/ RITZAU SCANPIX Høj smittefare Kan Egan Bernal ( nummer fire fra venstre) genvinde Tour de France, hvis løbet aflyses før Paris. Hvad skal der til? Ingen ved det.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark