Ekstra Bladet

EMILIA KRÆNKET AF STJERNE-INSTRUKTØR

EMMY-VINDER: Anklages for at udsætte ung kvinde for seksuelle krænkelser hos dansk produktion­sselskab

- MAYA TEKELI JEPPE FINDALEN mt@ eb.dk; jf@ eb.dk

Den verdensken­dte instruktør Feras Fayyad beskyldes nu for seksuelle krænkelser mod en ansat på det danske produktion­sselskab, som står bag Emmy- vinderen ’ The Cave’.

Den 27- årige Emilia Moth var i 2019 ansat som produktion­sassistent hos Danish Documentar­y, hvor Feras Fayyad i en lang periode var krænkende over for hende.

– Han sagde foran alle mine kolleger, at han tænkte på mig, når han onanerede, fortæller hun.

Hun forsøgte derfor at gå til ledelsen i Danish Documentar­y, men her blev hun mødt med en kold skulder.

– Jeg siger til min øverste chef, at jeg simpelthen ikke synes, at hun har håndteret den her sag rigtigt.

– Så rejser hun sig op og peger mig i ansigtet og siger: Nu er det dig, der er en krænker, husker Emilia Moth, som herefter sagde op.

Krænkelser­ne og den brutale ledelse er årsagen til, at Emilia Moth nu står frem i Ekstra Bladet med sin historie.

Tag en kort kjole på

Emilia beskriver, hvordan hun over en længere periode fandt sig i tilnærmels­er fra den hædrede instruktør Feras Fayyad inden for kontorets fire vægge.

Det, der begyndte som flirt, som Emilia ifølge hende selv ’sagtens kunne håndtere’, udviklede sig dog hurtigt til et utrygt miljø på arbejdspla­dsen.

– Jeg prøvede i lang tid at bevæge mig på en grænse mellem at være høflig og ikke gå med til det. Ikke sige direkte ja eller direkte nej, fortæller hun til Ekstra Bladet.

– Det gik ret hurtigt fra nul til 100, og han blev mere direkte.

– Jeg kan huske en bestemt episode, hvor han inde på kontoret i arbejdstid­en siger, at han ikke bryder sig om, at jeg kun går i cowboybuks­er og T- shirts, og jeg burde gå i kortere kjoler for hans skyld, siger Emilia Moth.

Hun fortæller også, hvordan Feras Fayyad fortalte hende, at han ’selvfølgel­ig kiggede på hendes røv’, når hun bukkede sig for at hente noget fra kontorets køleskab, men at tilnærmels­erne blev viftet af som vittighede­r.

– Efter han kommentere­de mit tøj, sagde jeg til ham, at sådan måtte man altså ikke tale til kvinder på kontoret.

– Så sagde han, at jeg skulle slappe af, fordi det bare var for sjov.

Ingen hjælp at hente

Efter en episode under en fredagsbar blev Emilia indkaldt til møde med sin øverste chef, Sigrid Dyekjær.

Det gav hende en smule håb, da den kvindelige chef har spillet en aktiv rolle i kampen for at stoppe seksuelle krænkelser under # metoo- bevægelsen og i 2018 var medstifter af foreningen WeDo, hvis erklærede mål var at sikre, at kulturen blev ændret.

Men ifølge Emilia var der ikke meget hjælp at hente. I stedet spurgte Sigrid Dyekjær, om hun nu er sikker på, at det ikke var en joke.

– Så sagde hun:

’ Tror du ikke bare, Feras har syntes, at du var tiltrækken­de?’, og at jeg var ung og smuk og måtte regne med, at den slags ting skete i filmbranch­en. Det er en del af jobbet, og det er ikke sidste gang, det her kommer til at ske for dig, husker Emilia Moth, som følte, at Sigrid Dyekjær vendte sig mod hende.

– Så siger hun: ’ Er det, fordi du altid har været vant til at være den søde og pæne pige, og nu, hvor du har sagt fra, kan det være lidt voldsomt?’ Der begynder jeg at græde, fordi jeg er så chokeret og ikke vidste, hvad jeg skal sige mere, siger Emilia Moth.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Feras Fayyad. Hans advokat oplyser, at han ikke ønsker at udtale sig.

’ Jeg tror, du vil lave fake news igen for at fremme din karriere,’ skriver advokaten Khubaib Ali Mohammed i en mail til Ekstra Bladets journalist.

Jeg burde gå i kortere kjoler for hans skyld

Nu er det dig, der er en krænker

 ?? FOTO: EMMA SVENDSEN ?? Skuffet
Emilia Moth er skuffet over den måde, ledelsen i Danish Documentar­y behandlede hende på, da hun fortalte om krænkelser­ne.
FOTO: EMMA SVENDSEN Skuffet Emilia Moth er skuffet over den måde, ledelsen i Danish Documentar­y behandlede hende på, da hun fortalte om krænkelser­ne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark