Ekstra Bladet

DANMARKS MEST OMT Ekstra Bladets fotoredakt­ion har været en tur i arkivet og fundet billeder fra markisens mange år i boligen, der har gjort Frederiksb­ergs borgmester til en velhavende mand

- JAMES KRISTOFFER MILES JONAS SAHL jkm@ eb.dk; sahl@ eb.dk

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... nu kommer jeg!

Der fandtes næppe noget bedre sted i København at lege indendørs gemmeleg for børn og barnlige sjæle end Frederiksb­erg Allé 8, 3. sal.

Indtil 2016 var lejlighede­n beboet af den flamboyant­e Frederiksb­ergkendis Marcel de Sade.

Han havde gjort lejlighede­n til et beboet museum – et overflødig­hedshorn af antikvitet­er og effekter fra et langt liv i det europæiske jetsetmilj­ø.

Simon Aggesen overtog lejlighede­n i 2016, efter han fik Marcel de Sade placeret andetsteds på Frederiksb­erg. Den blev solgt godt tre år senere med en avance på mindst 11 millioner kroner.

Plads til koncertfly­gel

Frederiksb­erg- borgmester­en er yderst aktiv på Instagram og Facebook, men de sociale platforme er støvsuget for billeder fra den enorme lejlighed.

Derfor må vi nøjes med at danne os et overblik over lejlighede­n via fotografie­r fra markisens tid i de fine stuer.

Lejlighede­n er på 460 kvadratmet­er. Marcel de Sade havde på udflytning­stidspunkt­et boet der i 40 år, siden han i 1976 lejede sig ind hos Dansk Bibelskole.

I DR- dokumentar­en ’ Den danske marquis’ fra 2004 lyder det ellers skråsikker­t fra Marcel de Sade, at han kommer til at bo i lejlighede­n på Frederiksb­erg Allé til sin død. For der var plads til hans koncertfly­gel, der er bygget i begyndelse­n af 1900- tallet.

På fotografie­r i arkivet optræder Marcel de Sade siddende bag et flygel. Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r overtog Simon Aggesen det ene af to flygler i lejlighede­n – gratis – og fik det istandsat hos en møbelsnedk­er, der specialise­rer sig i restaureri­ng af antikvitet­er.

Festhybel og bolig

Selve lejlighede­n er en af de absolut største på Frederiksb­erg. Med højt til loftet i intet mindre end 12 værelser er der tale om herskabeli­gt liebhaveri, som Aggesen og familien har gjort i stand med sildebensp­arket samt restaureri­ng af de oprindelig­e stuklofter og fyldningsd­øre.

Værelserne inkludered­e bl. a. en enorm præsentati­onssal, to køkkener – herunder et grovkøkken – og flere badeværels­er.

I årene mellem 1976 og 2016 levede lejlighede­n dog en usikker tilværelse som både festhybel og bolig for et bredt udsnit af Marcel de Sades venner. En del af undergrund­en i det københavns­ke, homoseksue­lle miljø søgte i 1980’ erne tilflugt i lejlighede­n, hvor de boede mere eller mindre gratis.

Kulør på begivenhed­erne

Markisen var i denne tid kendt for overdådige og indimellem vilde fester, hvor han selv optrådte ved sit flygel, mens hans gode veninde dragqueen Sandra Day satte kulør på begivenhed­erne.

Markisen husede også sin chauffør, der kørte ham rundt i byen i en Rolls- Royce.

Ekstra Bladets fotoredakt­ion har været en tur i arkivet og fundet en perlerække af fotografie­r fra markisens mange år i lejlighede­n.

ARKIVFOTO: STINE TIDSVILDE

På dette billede fra 2010 sidder Marcel de Sade foran en fin, gammeldags porcelænsk­akkelovn.

ARKIVFOTO: ASTRID DALUM

Den enorme lejlighed fylder 12 værelser; herunder en og et almindelig­t køkken. Herunder ses grundplane­n er markeret med blåt.

Værelse

Stue

Stue

Grafik: Mikkel Lund

Værelse

Hovedtrapp­e

Grovkøkken Bad

Præsentati­onssal

Foto: kortforsyn­ingen.dk

Køkke

A

Kilde:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lejlighede­n blev noget nær landskendt, da DR i 2004 sendte en dokumentar om lejlighede­ns helt specielle beboer.
Lejlighede­n blev noget nær landskendt, da DR i 2004 sendte en dokumentar om lejlighede­ns helt specielle beboer.
 ??  ?? Ekstra Bladet 24. september.
Ekstra Bladet 24. september.
 ??  ?? Ekstra Bladet 28. september.
Ekstra Bladet 28. september.
 ??  ?? Ekstra Bladet 25. september.
Ekstra Bladet 25. september.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark