Ekstra Bladet

Vi er alle Julian Assange

-

I disse dage føres der en næsten mørkelagt politisk retshøring ved London- domstolen Old Bailey mod grundlægge­ren af WikiLeaks, Julian Assange, der afhøres gemt bag panserglas og afskåret fra sine advokater.

USA ønsker Assange udleveret og tiltalt for flere brud på spionagelo­vgivningen med op til 175 års fængsel til følge.

Hans store ’ forbrydels­e’ er, at han i kølvandet på USA’s ulovlige krige mod Afghanista­n og Irak har afsløret adskillige krigsforbr­ydelser, herunder henrettels­er, tortur og dødspatrul­jer.

I stedet for at følge op på disse afsløringe­r har toneangive­nde medier forsøgt at ødelægge hans ry med opdigtede historier om voldtægt, hacking og spionage.

Denne skelsætten­de sag drejer sig om ytrings- og pressefrih­eden, der afgørende svækkes, hvis Assange udleveres og dømmes i USA.

Han har siden april 2019 siddet isoleret i højsikkerh­edsfængsle­t Belmarsh i London med utilstrækk­elig kontakt til sine advokater og familie. Han behandles som en ekstremt farlig kriminel under torturlign­ende forhold, og han er nu livstruend­e syg.

Efter åbningen af sagen 7. september har der været total tavshed blandt danske medier og politikere. De svigter således deres egne idealer om frihed og menneskere­ttigheder. Husk George Orwells advarende ord: I et autoritært samfund er det at sige sandheden en forbrydels­e.

Hvis vi skal undgå at komme dertil, så bryd tavshedens tyranni, og kæmp for hans frihed – for vi er alle Julian Assange. Frank Johannesen Vestervang 23

Valby

 ?? FOTO: HENRY NICHOLLS/RITZAU SCANPIX ?? WikiLeaks- stifteren Julian Assange har mange støtter.
FOTO: HENRY NICHOLLS/RITZAU SCANPIX WikiLeaks- stifteren Julian Assange har mange støtter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark