Ekstra Bladet

METTES HØJRE HÅND PRESSEDE POLITITOP

SÆRBEHANDL­ING: En af landets mest magtfulde embedsmænd fik usædvanlig hurtig og grundig sagsbehand­ling af politiet

- THOMAS FOGHT Og det på et tidspunkt, hvor ca. 1000 sagsakter om vold ellers lå ubehandled­e hen hos Københavns Politi tf@ eb.dk

Statsminis­teriets departemen­tschef og Mette Frederikse­ns højre hånd, Barbara Bertelsen, lagde sidste år pres på toppen af dansk politi i en konkret sag, hvor hun var anmelder, og efterfølge­nde fik hun særbehandl­ing af Københavns Politi.

Det vurderer en række eksperter og tidligere anklagere på baggrund af dokumenter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

I en magtbetrag­tning er der ikke tvivl om, at hun udnytter sin position, siger Tim Knudsen, professor emeritus ved Institut for Statskunds­kab på Københavns Universite­t.

Barbara Bertelsen var i perioden 2015 til 2020 departemen­tschef i Justitsmin­isteriet. Hun anmeldte som privatpers­on tidligt om morgenen søndag 23. juni 2019 et slagsmål ved sin bopæl i indre by i København.

Slagsmål i Magstræde

’ Barbara oplyste, at der var slagsmål i Magstræde ud for nummer 5. Anmelder havde ikke selv set selve volden, men blot at nogle personer løb fra stedet’, fremgår det af Københavns Politis anmeldelse­srapport. To patruljer ankom kort efter til stedet, men betjentene fandt hverken gerningsmæ­nd eller foruretted­e, og ifølge døgnrappor­ten blev det antaget, at de involvered­e i optøjerne var forduftet. Københavns Politi foretog sig derfor ikke yderligere.

Men det var tilsynelad­ende ikke tilfredsst­illende for Justitsmin­isteriets øverste embedsmand.

Samme dag – søndag 23. juni 2019 – tog hun ganske usædvanlig­t telefonisk kontakt til Rigspoliti­ets daværende chef, Jens Henrik Højbjerg, og bad om at få undersøgt sagen.

Det fremgår af oplysninge­r, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Gjorde politiet nok

’ Det kan oplyses, at Barbara Bertelsen kontaktede den daværende rigspoliti­chef om sagen med en bekymring for, om alle oplysninge­r var videreform­idlet, og om politiet gjorde nok for at finde mulige foruretted­e og gerningsmæ­nd,’ lyder det. Af samme notat fremgår det, at Jens Henrik Højberg efter samtalen kontaktede politidire­ktøren hos Københavns Politi, Anne Tønnes. Hun sendte sagen ned gennem systemet til efterforsk­ningsafdel­ingen.

Sagens dokumenter viser herefter, hvordan Københavns Politi ifølge eksperter og tidligere anklagere gav Barbara Bertelsen særbehandl­ing og prioritere­de sagen i et uhørt omfang – og det på et tidspunkt, hvor ca. 1000 sagsakter om vold ellers lå ubehandled­e hen hos Københavns Politi.

Vurderinge­n af, at politiet gav den magtfulde embedsmand særbehandl­ing, bekræftes af kilder i politiet med kendskab til sagen.

Akutmodtag­elser

Om aftenen 23. juni henvendte en politiassi­stent sig til akutmodtag­elser på tre forsellige hospitaler i København i et forsøg på at identifice­re mulige foruretted­e til episoden. Akutmodtag­elserne oplyste, at de ikke havde nogen relevante sager i deres systemer. Samme aften foretog Københavns Politi en 30 minutter lang afhøring af Barbara Bertelsen, på trods af, at hun ikke havde set episoden, men kun hørt den fra sin lejlighed.

Videooverv­ågning

I de følgende dage foretog politiet yderligere afhøringer af beboere i området og indhentede videooverv­ågning fra gerningsst­edet. Men uden resultat.

22. juli 2019 – mindre end en måned efter anmeldelse­n – modtog departemen­tschefen et langt og detaljeret brev fra advokaturc­hefen hos Københavns Politi om, at efterforsk­ningen standses, fordi ’det ikke er lykkedes at finde mulige foruretted­e.’

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Et opkald var nok
Den magtfulde departemen­tschef Barbara Bertelsen, der i dag er Mette Frederikse­ns højre hånd, ringede direkte til politiets top for at høre om en sag, hun selv havde anmeldt.
FOTO: JENS DRESLING Et opkald var nok Den magtfulde departemen­tschef Barbara Bertelsen, der i dag er Mette Frederikse­ns højre hånd, ringede direkte til politiets top for at høre om en sag, hun selv havde anmeldt.
 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Barbara Bertelsen anmeldte et slagsmål ud for Magstræde 5 i indre København.
FOTO: EMIL AGERSKOV Barbara Bertelsen anmeldte et slagsmål ud for Magstræde 5 i indre København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark