Ekstra Bladet

BORGMESTER SØGTE

KLART ULOVLIGT: Frederiksb­ergs borgmester Simon Aggesen annoncered­e efter ’en kvindelig studerende’ til rengøring for omkring 60 kr. i timen og et værelse

- JONAS SAHL KRISTIAN B. LARSEN JANUS ØSTERGAARD JAMES KRISTOFFER MILES sahl@ eb.dk; kbl@ eb.dk; jao@ eb.dk; jkm@ eb.dk

Du skal være kvinde, og så skal du gøre rent, stryge og købe ind ’ til perfektion’.

Sådan skriver Frederiksb­ergs konservati­ve borgmester Simon Aggesen i et jobopslag på en pædagogudd­annelses Facebooksi­de i 2016.

Og det må man ikke, oplyser lektor i arbejds- og ansættelse­sret på Aarhus Universite­t samt medlem af Ligebehand­lingsnævne­t, Natalie Videbæk Munkholm.

– Ligebehand­lingsloven er helt klar, man må ikke annoncere efter et bestemt køn, siger hun.

Den konservati­ve borgmester skriver helt konkret, at han ønsker en ’ kvindelig studerende’ til en form for tjenestepi­ge i den herskabsle­jlighed, som han netop havde købt.

Borgmester­ens herskabsle­jlighed er nu centrum i sagen, hvor Ombudsmand­en kræver en redegørels­e, efter Ekstra Bladets har afsløret, at Simon Aggesen scorede 11 millioner kroner skattefrit på opdeling og salg.

– Så når Aggesen søger ’en kvindelig studerende’, så er det ulovligt?

– Ja, det er det. Og afgørelser­ne ved Ligebehand­lingsnævne­t er helt konsekvent­e. Den går ikke, fortæller Natalie Videbæk Munkholm.

Simon Aggesen er uddannet jurist, men han mestrer tilsynelad­ende ikke selv sit eget fagområde til perfektion.

Unge pige søges

Den konservati­ve borgmester kan også få problemer med den indledende formulerin­g i jobopslage­t med titlen ’ Bolig og job til studerende på Frederiksb­erg’.

’ Vi søger en ung pige i huset pr. 1. oktober’, skriver den daværende formand for Bolig- og Ejendomsud­valget i kommunen, som umiddelbar­t først overtager lejlighede­n i oktober.

Hvorvidt det er okay at lede efter ’ en ung pige’ i huset kommer an på en konkret vurdering, forklarer lektoren.

Der er tale om en gråzone, fordi nogle stillingsb­etegnelser med kønsmarkør­er – eksempelvi­s smørrebrød­sjomfru – er i orden. 60 kroner i timen

Den unge kvinde skal arbejde 15 timer om ugen hos den konservati­ve politiker og 5- 10 timer hos underboen.

Vedkommend­e skal være et ’ ordensmenn­eske’, og Simon Aggesen oplyser, at lønnen vil være 4500- 6500 kroner om måneden afhængig af den samlede arbejdstid.

Det giver en timeløn på omkring 60 kroner, men så får man også et værelse i en lejlighed, som skal deles med to andre unge kvinder, skriver borgmester­en. Kan give bøde Ligebehand­lingsnævne­t behandler klager over forskelsbe­handling inden for og uden for arbejdsmar­kedet.

Eksperten i arbejds- og ansættelse­sret tilføjer, at man kan straffes med bøde for at annoncere efter et bestemt køn. Bøder er dog politiets bord. Hvis der skal tildeles en bøde for lovbruddet, kræver det, at der indgives en politianme­ldelse.

Ligebehand­lingsloven har eksisteret siden 1978, men heller ikke Simon Aggesens hustru, Josephine Fie Legarth Aggesen, fangede fejlen i opslaget.

Hun er ellers også cand. jur og arbejder hos statens advokat, Kammeradvo­katen, hvor også Frederiksb­erg Kommune er kunde.

Læs lederen på bagsiden

SØNDAG 4. OKTOBER 2020

Ligebehand­lingsloven er helt klar

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Frederiksb­ergs borgmester Simon Aggesen ville have en ung kvinde, der skulle kunne gøre rent, stryge og købe ind ’ til perfektion’.
FOTO: PHILIP DAVALI Frederiksb­ergs borgmester Simon Aggesen ville have en ung kvinde, der skulle kunne gøre rent, stryge og købe ind ’ til perfektion’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark