Ekstra Bladet

Slanger er ikke kæledyr

- CHRISTOFFE­R PAULSEN Slanger og andre vilde dyr lever jo ude i skoven cp@ eb.dk

Lars Løkke sprang ud som slangetæmm­er, da han delte et billede på Instagram, hvor han havde sønnens nye kæle- slange om halsen.

’ Lige hilst på Bergur Løkkes nye kæledyr, Nagara. Dejligt at møde en kvælerslan­ge, der står ved det,’ skriver Løkke i opslaget.

Det har midlertidi­gt forårsaget flere stærke reaktioner fra organisati­oner og politikere, der ikke synes slanger skal opfattes som kæledyr.

En af dem er Socialdemo­kratiets EU- parlamenta­riker Niels Fuglsang:

– Jeg har svært ved at se, at de hører til i hjemmet. Slanger og andre vilde dyr lever jo ude i skoven, så generelt synes jeg ikke, det er en god idé. Der kan være undtagelse­r, lyder det fra Niels Fuglsang, der mener at man burde lave en EUliste, der gjorde det klart, hvilke dyr der egner sig som kæledyr.

– Det kunne være nogle eksperter, der tog stilling til, hvilke dyr, der er på listen.

– Hvor går grænsen så? Er det ved hund og kat, kaniner og andre gnavere, fisk eller krybdyr?

– Generelt er der nogle dyr, som mennesker har haft i lang tid – pattedyr som har levet som landbrugsd­yr eller kæledyr i mange år. Og det er helt fint. Jeg er også vokset op på en gård med masser af dyr. Men nogle dyr egner sig ikke. Præcis hvor grænsen går, synes jeg man skal få nogle eksperter til at vurdere. Jeg kan ikke se, hvorfor man eksempelvi­s skulle kæle med en leguan, siger Fuglsang.

Farlige for mennesker

Han bakkes op af organisati­onen ’ World Animal Protection’.

’ Slanger er vilde dyr, der ikke er egnede som kæledyr, uagtet at man har de bedste intentione­r. Man kan ikke tilbyde dem ordentlige leveomstæn­digheder i fangenskab. Og derudover udgør det en sundhedsri­siko at holde slanger som kæledyr’, skriver de i en mail til Ekstra Bladet og henviser til en undersøgel­se.

’ Her påviste vi, at 19 ud af 20 slanger på en slangefarm havde såkaldte zoonoser – altså sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker. Vi stiller os derfor kritiske overfor, at Lars Løkke lægger et billede med en slange op til sine 200.000 følgere, som kan opfordre andre til at holde slanger og vilde dyr som kæledyr.’

Ekstra Bladet har forsøgt at få et svar fra Lars Løkke, men han er ikke vendt tilbage på henvendels­erne.

 ?? PRIVATFOTO ?? Lars Løkke er kommet i modvind, efter han delte et billede på de sociale medier, hvor han havde en slange om halsen.
PRIVATFOTO Lars Løkke er kommet i modvind, efter han delte et billede på de sociale medier, hvor han havde en slange om halsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark