Ekstra Bladet

Så var det slut med at guffe M& M’s

Først stjal David Ghantt 17,3 millioner dollars i kontanter, så hang han ud på et hotelværel­se i Mexico – og så blev han anholdt ...

- ANNE HØJGAARD FOTO: CHUCK BURTON/ RITZAU SCANPIX FOTO: FBI anne@ eb.dk

Hvad ville du bruge tid på, hvis du sad på værelse 101 på Hotel la Tortuga – få meter fra den kridhvide strand ud til Det Caribiske Hav ved Playa del Carmen – med masser af penge på lommen? Spise M&M’s, kæderyge Marlboro Lights, bladre Superman- tegneserie­r og lytte til Eagles?

Nej? Nå, men det var altså hvad David Scott Ghantt primært valgte at bruge døgnets timer på.

4. oktober 1997 passede han som sædvanlig sit job som sikkerheds­vagt hos Loomis, Fargo & Co.

David Ghantt arbejdede i selskabets afdeling i Charlotte – den mest befolkede by i den amerikansk­e stat North Carolina. Firmaet håndterer fragt af store kontantbel­øb køretøjer. i pansrede

Pengene skulle deles

Tidligt på aftenen sendte David Ghantt en ny kollega, der var under oplæring, hjem. Og så gik han ellers i gang med at udføre planen.

En plan, der var udtænkt sammen med blandt flere andre Steven Eugene Chambers – en bekendt af en bekendt, der tidligere havde arbejdet sammen med David Ghantt hos Loomis.

Planen gik kort beskrevet ud på, at David Ghantt skulle laste millioner af dollars i en bil, efterlade udbyttet hos Steven Chambers og en række andre medsammens­vorne, stikke af til Mexico og her leve af de penge, Steven Chambers løbende ville overføre til ham.

Når stormen – altså politiets interesse – efter et stykke tid havde lagt sig, var det planen, at David Ghantt skulle vende tilbage til USA, hvor pengene skulle deles mellem de involvered­e.

Det gik ( selvfølgel­ig) ikke helt efter planen, men David Ghantt fik dog 4. oktober 1997 samlet en overordent­lig stor bunke pengesedle­r sammen i en af firmaets biler.

Faktisk hele 17,3 millioner dollars – hvad der i dag svarer til omkring 110 millioner danske kroner. Der var tale om det andetstørs­te røveri af kontanter i USA på daværende tidspunkt.

Konen sagde job op

28- årige David Ghantt fløj nu til Mexico med 50.000 dollars på lommen.

Næste dag meldte David Ghantts kone sin mand savnet, og via blandt andet materiale fra overvågnin­gskameraer kunne myndighede­rne hurtigt slå fast, at David Ghantt havde en stor andel i røveriet.

Hjemme i USA var hans med- gerningsmæ­nd ikke

David Ghantt fjernede båndene fra flere overvågnin­gskameraer hos Loomis, Fargo & Co inden sin flugt. Han glemte dog nogle.

Steven Chambers og hans kone brugte penge efter røveriet. Seriøst mange penge. Det vakte mistænksom­hed hos myndighede­rne.

David Ghantt stjal faktisk så mange kontanter, at hans medsammens­vorne efterlod en del – fordi de simpelthen ikke havde plads til dem i flugtbiler­ne. udpræget dygtige til at holde lav profil. Og det vakte opsigt.

Steven Chambers, der forinden havde været i store økonomiske problemer, købte sammen med sin kone pludselig et stort hus i et fornemt kvarter og fik i det hele taget meget dyre vaner.

En anden mand, der senere blev dømt i sagen, bestilte pludselig tre ugers ferie uden løn hos sin arbejdsgiv­er, købte en ny Harley Davidson- motorcykel, mens hans kone sagde sit job som receptioni­st op.

Det så mistænkeli­gt ud,

men politiet havde endnu ikke kunne dokumenter­e koblingen mellem David Ghantt i Mexico og Steven Chambers i USA.

Et nyt menneske

Men den opstod, da det i efterforsk­ningen kom frem, at Steven Chambers var i færd med en plan om at få David Ghantt dræbt. Udførslen af planen skulle en navngiven såkaldt ’ hitman’ stå for.

FBI skred til handling, og fordi man havde sporet Ghantts telekommun­ikation, vidste man nu, hvor han opholdt sig.

1. marts 1998 blev han anholdt af FBI- agenter og mexicansk politi i Playa del Carmen. Dagen efter blev Steven Chambers og en række øvrige mænd og kvinder anholdt i USA.

David Ghantt blev efterfølge­nde dømt til syv og et halvt år i fængsel, mens Steven Chambers røg 11 år og tre måneder bag tremmer.

Bange i Mexico

I dag – 23 år efter røveriet – ser David Ghantt sig selv som et forandret menneske. Han beskriver sig selv som et ganske almindelig­t menneske med et almindelig­t liv – og han har endda fået et job.

’ Mærkeligt nok er de fleste arbejdsgiv­ere meget forstående så længe, du er ærlig over for dem, når du sidder overfor dem’, har han forklaret på Reddit.

Det var en ung, kvindelig receptioni­st på hotellet i Playa del Carmen, der efter anholdelse­n af David Ghantt fortalte en journalist fra Charlotte Observer om gæsten i værelse 101, der for det meste sad på sit værelse med sine M& M’s, sine smøger, sine tegneserie­r og sin musik.

Hun fortalte også journalist­en, at hun kunne se ’smerten i gæstens øjne’ – men hun vidste ikke, hvad der forårsaged­e den.

Senere er det i bogen ’ Heist!’ af Jeff Diamant kommet frem, at David Ghantt var bange for, at nogen var efter ham i Mexico, og derfor holdt sig mest indendøre.

Heldigvis for ham, nåede FBI frem, før lejemorder­en gjorde.

Kilder: Charlotte Observer, Washington Post, Reddit, ’ Heist!’ af Jeff Diamant

 ?? FOTO: CHUCK BURTON/ RITZAU SCANPIX ?? Lettelse
David Ghantt har forklaret, at det var en stor lettelse, da han blev anholdt i Mexico – også selvom han godt var klar over, at hans fremtidige hjem ville være en fængselsce­lle.
FOTO: CHUCK BURTON/ RITZAU SCANPIX Lettelse David Ghantt har forklaret, at det var en stor lettelse, da han blev anholdt i Mexico – også selvom han godt var klar over, at hans fremtidige hjem ville være en fængselsce­lle.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark