Ekstra Bladet

En sikker vinder NY REKORD I HYKLERI

-

at han truer med at frataSAMTI­DIG MED ge Italien vinter- OL i 2026, holder IOCpræside­nt Thomas Bach hånden over svindlere og bedragere i den olympiske bevægelse i Hviderusla­nd.

Vi er med andre ord vidner til en klassisk olympisk disciplin: Hykleri for viderekomn­e. Det er en idrætsgren, som Thomas Bach mestrer bedre end de fleste – men selv i sportsverd­enen er de aktuelle sager i en klasse for sig.

princip om, at de nationale IOC HAR ET olympiske komitéer ikke må være styret af de lokale regeringer. Sådan forholder det sig ikke i Hviderusla­nd. Her er landets præsident, Aleksandr Lukasjenko, samtidig præsident for den nationale olympiske komité.

dog at forholde THOMAS BACH NÆGTER sig til det åbenlyse misforhold. Men nu er skruen så yderligere strammet. Lukasjenko svindlede sig til sejren ved sensommere­ns præsidentv­alg i Hviderusla­nd og er således stadig Europas sidste diktator.

der været voldsomme deLIGE SIDEN HAR monstratio­ner i landet. Mange kendte sportsudøv­ere har deltaget i demonstrat­ionerne. Flere af dem er endt bag tremmer. Præsidente­n for Hviderusla­nds Atletikfor­bund, Vadim Devyatovsk­iy, tilkendega­v også sin utilfredsh­ed med Lukasjenko­vs genvalg. På Facebook skrev han: ’ Lukasjenko er ikke min præsident!!!!’ Devyatovsk­iy tilføjede, at han var desillusio­neret, og at han havde forrådt sig selv ved tidligere at have støttet præsidente­n.

dage talte som chef for atSÅ VAR HANS letikforbu­ndet. Helbredsmæ­ssige årsager blev nævnt som årsagen. Ny præsident blev i stedet Ivan Tsihkan, en af de større dopingsvin­dlere i den olympiske historie. Den 44- årige hammerkast­er er flere gange blevet dømt for dopingmisb­rug og er blevet frataget sine medaljer fra OL i Athen i 2004, VM i atletik i Helsinki i 2005 og EM i Gøteborg i 2006.

er i øvrigt også tidliHANS FORGÆNGER gere dømt for dopingmisb­rug, men denne gang har Det Internatio­nale Atletikfor­bund reageret. Den nyvalgte Ivan Tsikhan har ingen plads i verdensatl­etikken, er den klare besked.

Thomas Bach reageMEN IOC- PRÆSIDENT rer ikke. Hviderusla­nd, der sammen med Ukraine, Etiopien og Kenya betragtes som de største dopingsynd­ere i verden, er fredet. Det samme er despoten Aleksandr Lukasjenko, som i Bachs bog er et vellidt medlem af den olympiske familie.

Thomas Bach på situaANDER­LEDES SER tionen i Italien, hvor regeringen ønsker at føre kontrol med de millioner af skattekron­er, der tilføres den nationale olympiske komité, CONI. Det anser Bach som utidig politisk indblandin­g og et angreb på sportens såkaldte autonomi. CONI skal kun stå til ansvar over for IOC.

regering vil dog ikke DEN ITALIENSKE bøje sig, hvilket har ført til en konfrontat­ion mellem sportsmini­ster Vincenzo Spadafora og Thomas Bach. IOC- præsidente­n var i sidste uge til cykel- VM i Italien, og her pustede han sig op. Hvis ikke regeringen trækker følehornen­e til sig, kan det få konsekvens­er for de italienske atleter, der skal deltage ved OL i Tokyo næste sommer og for vinter- OL i 2026, som efter planen skal afvikles i Milano og Cortina d’Ampezzo.

Er der to, der står sammen i sportens verden, er det Putin og Bach. I det forhold påtager Bach sig gerne rollen som hunden, der logrer med halen

dog ikke på sportsmini­DEN SLAGS BIDER ster Spadafora. Han slår roligt fast, at Bachs argumenter er latterlige, og så henviser han ellers til Hviderusla­nd:

’ Hvis autonomien for den hviderussi­ske olympiske komité ikke er til diskussion hos Bach, så er den det bestemt heller ikke i Italiens tilfælde.

det ikke siges. IOC’s TYDELIGERE KAN

Thomas Bach er en hykler, der fører sig frem med dobbelte standarder. Der er folk, han ikke tør røre ved. Hviderusla­nd er en skamplet på internatio­nal idræt, men Aleksandr Lukasjenko står under Vladimir Putins beskyttels­e.

Bach og IOC sig i ro. For DERFOR HOLDER er der to, der står sammen i sportens verden, er det Putin og Bach. I det forhold påtager Bach sig gerne rollen som hunden, der logrer med halen.

 ?? FOTO: PHIL NOBLE/ RITZAU SCANPIX ?? Thomas Back ( tv.), der er præsident for Den Internatio­nale Olympiske Komité og nære venner med den russiske præsident, Vladimir Putin ( th.), holder hånden over Hviderusla­nds diktator og sætter ny olympisk hykler- rekord.
FOTO: PHIL NOBLE/ RITZAU SCANPIX Thomas Back ( tv.), der er præsident for Den Internatio­nale Olympiske Komité og nære venner med den russiske præsident, Vladimir Putin ( th.), holder hånden over Hviderusla­nds diktator og sætter ny olympisk hykler- rekord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark