Ekstra Bladet

MORTENS METOO- MARERIDT

SORT DAG I DIAMANTEN: Flere radikale forsøgte at stoppe Morten Østergaard, da han i går trak sig som leder

- JONAS SAHL KRISTIAN B. LARSEN JANUS ØSTERGAARD JAMES KRISTOFFER MILES sahl@eb.dk; jao@eb.dk; kbl@eb.dk; jkm@eb.dk

Jorden skælvede nærmest uden forvarsel under Morten Østergaard, da han i aftes endte med at trække sig som politisk leder for Radikale Venstre.

Da onsdagen startede, troede ingen i den radikale gruppe, at dagen skulle blive Østergaard­s sidste som partiboss.

I begyndelse­n af et dramatisk gruppemøde – som var blevet omplaceret til Den Sorte Diamant i København – holdt Morten Østergaard sig ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r tavs om krænkelses­sagen internt i de radikale, som omhandlede folketings­medlem Lotte Rod.

Men da sandheden stod klar, annoncered­e Østergaard efter en kort pause i mødet, at der ingen anden udvej var end at forlade posten.

– Jeg har svigtet min gruppes tillid. Det er mit parti og dermed også offentligh­eden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men også var nødt til at være åben om, at det var mig. Derfor kan jeg heller ikke med troværdigh­ed fortsætte som politisk leder for Radikale Venstre, forklarede han pressen ud på aftenen.

Fik kritik for svar

På det dramatiske seks timer lange møde var den radikale gruppe dybt splittet om, hvad der nu skulle ske.

Undervejs udtrykte flere bekymring for, at en hånd på et lår for ti år siden kan få så enorme konsekvens­er. Det brugte den radikale gruppe størstedel­en af den lange eftermidda­g på at diskutere.

Flere i gruppen opfordrede da også Østergaard til at blive. Uenigheden endte med et kampvalg, som Sofie Carsten Nielsen vandt ganske sikkert over Martin Lidegaard. Med stemmerne 12- 4.

Undervejs måtte Morten Østergaard lægge øre til flere gruppemedl­emmers vrede over hans håndtering af sagen.

Især Morten Østergaard­s mudrede svar til pressen vakte kritik.

Hvordan kunne han dog give det indtryk, at et folketings­medlem havde fået en reprimande, når sagen i virkelighe­den drejede sig om ham selv?

Fortsætter i politik

Jeg har svigtet min gruppes tillid

Jeg kan heller ikke med troværdigh­ed fortsætte som politisk leder

Heller ikke hans optræden over for Ekstra Bladets reporter Brian Weichardt faldt i god jord. På sin vej til gudstjenes­te forud for Folketinge­ts åbning tirsdag sagde Morten Østergaard til avisens rullende videokamer­a, at krænkeren – der altså var ham selv – godt kunne blive minister, hvis Radikale Venstre igen skulle komme i regering.

Det faldt flere af de radikale folketings­medlemmer for brystet, at Østergaard på den måde forsøgte at dække over sin egen interne # metoo- sag.

– Det så bare rigtig skidt ud. Det var et mærkeligt spil, som mange var rigtig sure over, siger et radikalt folketings­medlem om stemningen på gruppemøde­t.

Morten Østergaard erklærer, at han fortsætter i politik.

Læs også lederen på bagsiden

Det var et mærkeligt spil, som mange var rigtig sure over

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Færdig som formand
Følelserne var selvsagt uden på tøjet, da Morten Østergaard mødte pressen umiddelbar­t i forlængels­e af det timelange krisemøde.
FOTO: EMIL AGERSKOV Færdig som formand Følelserne var selvsagt uden på tøjet, da Morten Østergaard mødte pressen umiddelbar­t i forlængels­e af det timelange krisemøde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark