Ekstra Bladet

For altid forandret

-

levet under en sten, MAN SKAL HAVE hvis man endnu ikke ved, at et nyt opgør med magtstrukt­urer, sexisme og krænkelser er på vej i Danmark.

’ Man må heller ikke sige noget meremennes­kerne’ kommer!

første skud SOFIE LINDE AFFYREDE DET mod mediebranc­hen, hvorefter flere brancher heldigvis fulgte trop. Blandt andet er rystende vidnesbyrd om uacceptabe­l adfærd i den politiske verden bragt frem i lyset med initiative­t ’ En blandt os’. Et åbent brev til dansk politik med hilsner fra ikke mindre end 322 kvinder, der befolker den.

Flere brancher træder fortsat frem. Senest er sagen om krænkende adfærd over for en tidligere ansat på Danish Documentar­y belyst på nærværende avis.

MEN BØLGERNE HØRES

på klipperne. Således kan modreBEDST aktionen på denne nye bevægelse også opfanges i den strøm af vidnesbyrd, der udfylder pladsen, coronanyt efterlader.

’ Man må heller ikke sige noget meremennes­kerne’ tager til genmæle. Og de har skabt århundrede­rs største stråmand. Snart må de have til en hel fletkurv, og i den kan de så lægge det privilegie, det er, aldrig at have oplevet noget, der giver dem anledning til at skrive under på et åbent brev.

’ Det er ren opmærksomh­edssyge, så sig dog noget, når det sker,’ synes at være det næste, disse klipper kan enes om.

Faktisk er det OG NEJ, DET ER DET IKKE. sidste, man ønsker, når man har fået overtrådt sine grænser, opmærksomh­ed. Måske er det derfor, krænkede ikke siger noget. Deres magt er midlertidi­gt taget fra dem. De siger først noget, når de kan dele spotlyset med hundredvis af andre i samme situation, så de ikke på ny føler sig alene med oplevelsen. Og selv da er det ikke alle, der tør.

Grænseover­skridende adfærd forandrer mennesker. Grænseover­skridende adfærd, der af ovenståend­e accepteres på deres ansattes vegne, forandrer mennesker for evigt. Det kan sammenlign­es med at få tæsk i skolegårde­n, mens gårdvagten spiser et æble.

oplevet en stigTIL EKSEMPEL HAR DJØF ning i anmeldelse­r af sexisme- sager. Fra nul- to sager om året til 99 sager fra september 2019 til september 2020. Opmærksomh­ed? Ja, naturligvi­s, for der er ikke noget som at få opmærksomh­ed af sin fagforenin­g for at være blevet krænket. De fleste kvinder ( og mænd!) kunne nok finde andre måder at tiltrække sig væsentlig mere positiv opmærksomh­ed på.

Så lad os i det mindste give disse mennesker freden til at rydde op i en situation, de aldrig skulle have været sat i. Tilbage til fletkurven.

’ Man må heller ikke sige noget meremennes­kerne’ har som sagt flettet sig en hel kurv ud af den påstand, at kompliment­er nu takseres som krænkelser. Virkelig? Ville du føle dig flirtet med af en mand, der gav dig valget mellem at tage ham i munden eller at smadre din karriere? Eller af en mand, der underholde­r dine kolleger med, at han onanerer til tanken om dig?

Faktisk er det sidste, man ønsker, når man har fået overtrådt sine grænser, opmærksomh­ed

almindelig­t MAN SKAL VÆRE MERE END skadet i sin opfattelse af jævnbyrdig færdsel mellem mennesker, hvis man kan svare ja til ovenståend­e, der begge er vidnesbyrd fra virkelige hændelser. Hvis det imidlertid er tilfældet, så har du ret. Så må du faktisk ikke sige noget mere. Så skal du faktisk til at holde din kæft.

Og så kan du jo passende give dig selv din kurv.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Sofie Linde åbnede debatten om sexchikane – siden har utallige kvinder fulgt op med egne vidnesbyrd.
FOTO: PHILIP DAVALI Sofie Linde åbnede debatten om sexchikane – siden har utallige kvinder fulgt op med egne vidnesbyrd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark