Ekstra Bladet

BLÅ BLOK VRISSER

Venstre og De Konservati­ve kalder aftalen om tidligere pension til folk, der startede med at arbejde som teenagere, for uansvarlig og dyr

- BRIAN WEICHARDT bw@eb.dk

Sent natten til i går fik regeringen opfyldt sit valgløfte om at give tidligere pension til folk, der startede med at arbejde som teenagere. Det skete med støtte fra SF, Enhedslist­en og Dansk Folkeparti.

Men hos Venstre og De Konservati­ve er der ingen roser til aftalen, der ifølge regeringen selv vil blive benyttet af omkring 24.000 personer, når muligheden byder sig i 2022.

– Det er dybt uansvarlig­t, at regeringen nu midt i en økonomisk krise retter et direkte angreb mod danske virksomhed­er og danske iværksætte­re ved at hæve skatterne. Det er en vækstdræbe­r, siger Venstres beskæftige­lsesordfør­er, Hans Andersen.

Han henviser til, at aftalen blandt andet finansiere­s ved, at banker skal betale mere i skat – en skat, som bankerne allerede har bebudet kan sendes videre til kunderne.

Før valget lavede den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti en aftale om en såkaldt ’seniorpens­ion’, som folk med nedsat arbejdsevn­e kunne få.

Pension til raske

Og den er bedre end Socialdemo­kratiets nye aftale, lyder det fra De Konservati­ves formand, Søren Pape Poulsen:

– Arne- aftalen har intet med nedslidnin­g at gøre. Selv en der i sit arbejdsliv kun har været deltidsans­at på et kontor kan få den, finansiere­t med højere skatter, skriver Pape på Twitter.

Arne- aftalen har intet med nedslidnin­g at gøre

Det er uheldigt i en situation, hvor seniorerne fylder mere og mere

Hos Dansk Industri (DI) peger tommelfing­rene også nedad:

– Det er uheldigt i en situation, hvor seniorerne fylder mere og mere på arbejdsmar­kedet som erfarne og vigtige medarbejde­re, påpeger administre­rende direktør i DI, Kim Graugaard.

Det er særligt metalarbej­dere og slagterian­satte, der får ret til tidlig pension. Men også raske får.

I de følgende forbund vurderes det, at mindst 50 pct., der har alderen til at kunne gå på tidlig pension, vil være berettiget til det:

Fødevarefo­rbundet, 3F, Dansk Metal, FOA, HK, FFA, Lederne, Min a- kasse, FTF- A, Byggefagen­es akasse, Dansk El- Forbund og Det Faglige Hus.

 ?? SCANPIX FOTO: HENNING BAGGER/ RITZAU ?? Endelig Arnes tur
Arne Juhl, som aftalen er opkaldt efter, er en glad mand i dag. – Det er godt nok, siger han til TV2 og bekræfter, at han vil trække sig tidligere. Han ses her med statsminis­teren i september sidste år.
SCANPIX FOTO: HENNING BAGGER/ RITZAU Endelig Arnes tur Arne Juhl, som aftalen er opkaldt efter, er en glad mand i dag. – Det er godt nok, siger han til TV2 og bekræfter, at han vil trække sig tidligere. Han ses her med statsminis­teren i september sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark