Ekstra Bladet

SE OM DU KAN TRÆKKE DIG TIDLIGERE

- Kilde: Beskæftige­lsesminist­eriet

Aftalen giver fra 2022 mennesker med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage.

HVOR MANGE ÅR PÅ ARBEJDSMAR­KET?

Retten til tidlig pension tager udgangspun­kt i antallet af år på arbejdsmar­kedet.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmar­kedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensi­onen.

42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensi­onen.

DAGPENGE, SYGEDAGPEN­GE, DELTID, PRAKTIK OG BARSEL?

Ud over beskæftige­lse, hvad enten der er tale om lønmodtage­re eller selvstændi­ge, tæller også perioder med blandt andet dagpenge, sygedagpen­ge, deltidsarb­ejde og barselsorl­ov.

På den måde bliver man ikke afskåret fra tidlig pension, hvis man eksempelvi­s har arbejdet deltid i mange år, været arbejdsløs ad flere omgange eller har været i praktik under uddannelse.

Også obligatori­ske praktikper­ioder med enten elevløn eller SU tæller med. Det betyder, at nogle sygeplejer­sker og pædagoger, der ellers ikke var omfattet af regeringen­s udspil, nu bliver omfattet.

3,5 MILLIARD ÅRLIGT

Med aftalen afsættes cirka 3,5 milliarder kroner årligt til en ret til tidlig pension.

PENSIONSOP­SPARING OG MULIGHED FOR ARBEJDE

Man kan supplere det månedlige beløb med udbetaling­er fra sin egen pensionsop­sparing, uden at ydelsen bliver sat ned. Det bliver muligt at arbejde og tjene op til 24.000 kroner om året, uden at ydelsen bliver sat ned. Beløbet er før skat.

100 MIO. TIL ARBEJDSMIL­JØ

I aftalen er der også fokus på at styrke arbejdsmil­jøet. Der er eksempelvi­s afsat 100 millioner kroner i 2023, som offentlige og private arbejdspla­dser kan søge for at forbedre det psykiske og fysiske arbejdsmil­jø.

Derudover bliver der sat penge af til at forebygge sygefravær og tidlig nedslidnin­g på risikoarbe­jdsområder inden for den offentlige sektor.

FÅ EFTERLØNSB­IDRAG TILBAGEBET­ALT SKATTEFRIT

Aftalepart­ierne er enige om, at personer tilmeldt efterlønso­rdningen skal have mulighed for at få tilbagebet­alt deres indbetalte efterlønsb­idrag skattefrit, hvis de vælger at træde ud af efterlønso­rdningen.

Der sker ikke andre ændringer i efterlønso­rdningen.

24.000 VIL BENYTTE RETTEN

41.000 helårspers­oner ventes i 2022 at få ret til tidlig pension.

Otte ud af ti er ufaglærte eller faglærte.

Det skønnes, at 24.000 helårspers­oner vil benytte retten, og at 6000 af dem vil komme fra beskæftige­lse, mens resten vil komme fra efterløn og andre overførsel­sindkomste­r.

SENIORPENS­ION

Med aftalen har partierne også peget på finansieri­ng for 450 millioner kroner fra 2024 til at lempe reglerne for at få seniorpens­ion, så alle med en arbejdsevn­e på 18 timer om ugen kan få seniorpens­ion.

Lempelsen skal aftales nærmere med partierne bag seniorpens­ionen.

FINANSIERI­NG

Aftalen finansiere­s blandt andet gennem en ekstra skat fra den finansiell­e sektor og en nytænkning af den kommunale beskæftige­lsesindsat­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark