Ekstra Bladet

Dansker infiltrere­de våben- og narkomarke­d

En dansk førtidspen­sioneret kok har været undercover i et af verdens mest brutale diktaturer og afslører illegale, internatio­nale våbenhandl­er, narkofrems­tilling og oliesmugli­ng

- MARIE NØRGAARD marien@ eb.dk

I ti år har en dansk førtidspen­sionist fra en københavns­k forstad lært verdens mest brutale regime, Nordkorea, at kende indefra. Imens filmede han i al hemmelighe­d det hele og kan nu blotlægge, hvordan han – sammen med en dansk mand, der udgiver sig for at være milliardær – bliver tilbudt ulovlige handler med alt lige fra krydsermis­siler over våbenfabri­kker, til narkotikal­aboratorie­r i Uganda – alt sammen leveret af Kim Jong- Uns Nordkorea.

Det kommer frem i DRdokument­aren ’Muldvarpen – Undercover i Nordkorea’, der er instrueret af Mads Brügger.

Undercover

Under navnet Ulrich Larsen gik den danske mand, der har kone og to børn, undercover i den dansk- nordkorean­ske venskabsfo­rening, hvor han hurtigt steg i graderne for til sidst at være med helt i den internatio­nale top af venner af Nordkorea. Han rejser verden rundt for at fremme regimet og blive venner med præsidente­n for den Koreanske Venskabsfo­rening, en spanier ved navn Alejandro Cao de Benós.

Da regimet har fået tilpas meget tillid til Ulrich, beder de ham finde investorer, der er villige til at bruge penge i det hårdt FNsanktion­erede land.

’ Mr. James’

Og her kommer danskeren ’ Mr. James’ ind i billedet. I virkelighe­den hedder han Jim, er forhenvære­nde faldskærms­soldat i Fremmedleg­ionen, inden han skiftede soldaterli­vet ud med en karriere som jetsetkoka­inpusher i København, indtil han blev fanget og sad otte år i fængsel.

Nu forsørger han sin familie med kone og to børn som lovlydig direktør i eget firma.

Men i filmen er han en mystisk milliardær og verdensman­d. Med store armbevægel­ser lover han de nordkorean­ske embedsmænd, at han er klar til at investere mere end 50 millioner euro – helst i våben, gas, olie eller medicin.

Nordkorea kan levere det hele, lover Alejandro Cao de Benós:

– Fordelen ved at være Nordkorea er, at vi ikke behøver følge zregler fra nogen. Vi har fremstille­t meth- amfetamin. Våben er vores førsteprio­ritet. Vi kan bygge ubåds- fabrikker, tankvogns- fabrikker. Hvor alt er lavet i Nordkorea.

– Og interkonti­nentale ballistisk­e missiler. Vi sælger vores missiler til Iran, siger spanieren, der understreg­er, at ’ når I forhandler med mig, forhandler i med Nordkorea’.

Det afgørende bevis for, at Nordkorea handler med våben og fremstille­r narko, kommer, da ’ Mr. James’ og Ulrich i januar ’ 17 er inviteret til Pyongyang i Nordkorea. Her bliver de præsentere­t for varekatalo­ger og prislister med omkostning­erne ved alt lige fra biokemiske bomber til krydsermis­siler.

Dokumentar­en er i tre afsnit. Første afsnit sendes på DR1 i aften klokken 21.40

 ?? PR- FOTO ?? Muldvarpen
Den danske muldvarp Ulrich, der i ti år har levet et dobbeltliv, er i virkelighe­den førtidspen­sionist og bor i udkanten af København med sin kone og to børn.
PR- FOTO Muldvarpen Den danske muldvarp Ulrich, der i ti år har levet et dobbeltliv, er i virkelighe­den førtidspen­sionist og bor i udkanten af København med sin kone og to børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark