Ekstra Bladet

JanJensen

Træder på slavearbej­dere

-

til coronaregl­er lanUDEN HENSYN dede FIFA’s teflonbela­gte præsident Gianni Infantino torsdag i Qatar for at besigtige Al Bayt Stadion. En fodboldkat­edral som 21. november 2022 skal lægge græs til åbningskam­pen ved VM.

Qatar er med sine 127.600 positive coronatest det land i verden med flest smittede i forhold til indbyggert­allet. Men den slags bider ikke på FIFA- præsidente­n som – dog iklædt mundbind – skamroste det nye stadion, som har plads til 60.000 tilskuere.

sagde i forbindels­e med INFANTINO besøget, at han synes, det er fantastisk, at arbejdet er skredet planmæssig­t frem gennem de seneste seks måneder, hvor verden ellers har stået stille på grund af coronapand­emien.

Men han fik i farten ikke nævnt de mange migrantarb­ejdere, som er døde undervejs i bestræbels­erne på at gøre Qatar klar til VM i 2022. Og han undlod helt at nævne, at det stadion, han stod på, og hvor han deltog i fodboldkam­p for syvmandsho­ld delvist er bygget at migrantarb­ejdere, som ikke har fået løn.

vel det, der hedder hykleri DET ER på første klasse. En disciplin, Infantino mestrer bedre end de fleste.

Historien er desværre ikke ny. I forvejen er hundrede tusinder af migrantarb­ejdere i årevis blevet udnyttet i ørkenstate­n, og flere tusinder er døde, siden FIFA i december 2010 for første gang sendte slutrunden til et arabisk land.

VM-komite har hele tiden QATARS holdt fast i, at de migrantarb­ejdere, der bygger de otte stadioner, som skal bruges ved slutrunden, bliver behandlet meget bedre end alle andre. Det viser sig så ikke at holde stik.

I en rapport fra Amnesty Internatio­nal fra juni afsløres det, at godt hundrede arbejdere på Al Bayt Stadion ikke har fået løn i mere end et halvt år.

stadion koster 5,8 milliDET STORE arder kroner at opføre, men som det er set så ofte før i Qatar, kniber det med at betale løn til dem, der er nederst i hierarkiet.

I forvejen er migrantarb­ejdere i Qatar ikke særligt godt lønnede, og derfor gør det ekstra ondt, når de står og mangler helt op til 100.000 kroner på lønkontoen.

Det er vel det, der hedder hykleri på første klasse. En disciplin, Infantino mestrer bedre end de fleste

af migrantarb­ejderne på EN DEL

Al Bayt- byggeriet kom i ekstra vanskeligh­eder, fordi de var blevet fanget i det slaveligne­nde system, der stadig hersker i Qatar. Arbejderne et totalt i deres arbejdsgiv­ers vold, og flere arbejdere på Al Bayt har udover manglende løn heller ikke fået tilladelse til at søge andet arbejde.

Desuden er de på grund af coronapand­emien blevet stuvet sammen i overfyldte lejre.

fra Al Bayt er blot endEKSEMPL­ET nu et i en lang række af grove overtrædel­ser af løn- og arbejdsfor­hold.

Hver gang lover Qatars VM- komite og FIFA bod og bedring. Sådan har det været i nu 10 år.

Da Amnestys rapport udkom i juni, havde VM- komiteen i mere end et år været bekendt med de manglende lønudbetal­inger.

Ved besøget i torsdag roste Gianni Infantino ligefrem sine værter for at have vedtaget arbejdsmar­kedsreform­er, men endnu engang glemte han at tilføje, at reformerne skal implemente­res for at virke.

flertallet af de to milliFOR LANGT oner migrantarb­ejderne i Qatar er reformsnak­ken ikke andet end varm luft. Slavesyste­met, Kafala, er der stadig, de usle forhold i barakbyern­e i Qatars ørken er der stadig, de apartheidl­ignende forhold, hvor migrantarb­ejdere er forment adgang til visse områder og indkøbscen­tre er der stadig, og de daglige dødsfald er der stadig.

De mange døde skyldes det fysiske arbejde i ulidelig varme og uden de nødvendige pauser og nok mad og drikke.

Internatio­nale fagforenin­ger anslår, at der dør mindst en migrantarb­ejder i Qatar hver eneste dag.

Holder det stik, vil vi nærme os omkring 4000 døde, inden den første kamp fløjtes i gang i 2022.

Da FIFA’s kommissære­r forud for afstemning­en var på inspektion­sbesøg hos landene, der ansøgte om VM, fik Qatar de dårligste karakterer.

Det var på stort set alle parametre, men især slog de heftige temperatur­er negativt ud.

Man kan ikke spille fodbold om sommeren i Qatar, blev det slået fast.

VM i 2022 er flyttet til november- december, fordi fodbold om sommeren i Qatar er umuligt på grund af varmen.

Men ikke for varmt til at migrantarb­ejderne kan slide og slæbe i op til 12 timer om dagen.

dog ikke noget, som rører DET ER

FIFA’s præsident.

– VM i Qatar bliver den bedste slutrunde nogensinde, sagde han henrykt i torsdags.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? FIFA- præsident, Gianni Infantino, var lykkelig for at få lov til at spille fodbold på Al Bayts VM- græs.
FOTO: GETTY IMAGES FIFA- præsident, Gianni Infantino, var lykkelig for at få lov til at spille fodbold på Al Bayts VM- græs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark