Ekstra Bladet

KVINDER dominere legendens liv

John Lennon blev født i en bomberegn og myrdet i en kugleregn

- ALLAN LYKKE Hvem slog den ’ virkelige’ John Lennon ihjel flash@ eb.dk

Han blev født midt i den bomberegn, nazi- Tyskland sendte over Liverpool i oktober 1940, og han døde i en kugleregn, som den forstyrred­e fan, Mark Chapman, affyrede 40 år senere i New York.

I fredags, 9. oktober, ville John Lennon være fyldt 80 år, og således har rockmusikk­ens måske største ikon været død lige så længe, som han nåede at leve.

Der er skrevet spalte op og spalte ned, lavet film og bøger i massevis, om John Lennons liv og bedrifter med The Beatles og som soloartist, og i forbindels­e med den runde fødselsdag bliver der skrevet, vist og sagt endnu mere.

Det er ’ the never ending story’, og journalist og forfatter Lesley- Ann Jones med masser af bøger om rockstjern­er fra allerøvers­te hylde bag sig, føjer sig til koret med en ny bog, ’ Who Killed John Lennon?’, der netop er udkommet.

Bogens titel henfører ikke til, hvem der fysisk slog Lennon ihjel. Det gjorde Mark Chapman, og 40 år senere rusker han stadig tremmer – uden udsigt til nogensinde at blive sluppet ud.

Her er Lennon sammen med sin tante Mimi. Det var hos hende, han voksede op.

Men hvem slog den ’virkelige’ John Lennon ihjel, spørger forfattere­n.

Kvindedomi­nans

’ For mig som journalist forekom han mest sand og pålidelig gennem de formidable kvinder i sit liv. Uanset alle de stærke og ukuelige mænd i Johns liv var det kvinder, der dominerede det’, skriver

Jones.

Hun opregner især John Lennons farverige mor, Julia, og den bestemte tante Mimi. Også hans første kone, Cynthia, elskerinde­n Alma Cogan, og ikke mindst hustru nummer to, Yoko Ono, og parrets assistent, May Pang.

’ De var alle med til at forme ham, hvad enten de så berigede eller kastrerede ham, gav eller tog fra ham, eller han bare var ligeglad med dem,’ hedder det i bogen. I forbindels­e med 80- års dagen udsendes også Lennon- boksen ’ Gimme Some Truth’ med 36 sange fra solokarrie­ren.

Lesley- Ann

 ?? FOTO: AP FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Lennon fotografer­et i 1969.
Ung og lækker. Året er 1963, og Lennon er 23.
FOTO: AP FOTO: SHUTTERSTO­CK Lennon fotografer­et i 1969. Ung og lækker. Året er 1963, og Lennon er 23.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark