Ekstra Bladet

KAN GEMME PÅ HISTORISK SKAT

Dykkere håber, at skibet indeholder, hvad der har været betegnet som verdens ottende vidunder

- PETER JEPPESEN pej@ eb.dk

For så vidt er det et scoop i sig selv, som en række polske dykkere har gjort på bunden af Østersøen, med opdagelsen af vraget SS Karlsruhe. Et gammelt nazi- skib, der sank lige op til befrielsen.

Men fundet kan gå hen og blive endnu mere storslået. Dykkerne har nemlig en tro på, at skibet også indeholder, hvad der har været betegnet som verdens ottende vidunder: Det såkaldte Amber Room – Ravkammere­t.

Det helt unikke kammer var dekoreret med paneler af rav og guld og lå i Katharinap­aladset nær Sankt Petersborg i Rusland. Ved Anden Verdenskri­gs slutning forsvandt rummet. Nogle mener, at det nedbrændte, da russerne angreb slottet, mens andre mener, at tyske soldater nåede at flytte det og gemme det et mere sikkert sted.

Tæt på Bornholm

SS Karlsruhe forlod 12. april 1945 Hel Peninsula i Polen med retning mod København i Danmark. Skibet var en del af en konvoj med flere skibe.

Men fordi det var tungt lastet med køretøjer, porcelæn og kister, kunne det ikke følge med den øvrige del af konvojen. I stedet for at ramme København ramte det bunden af Østersøen, efter det blev angrebet af Sovjet- styrker.

Det er polske dykkere, som har fundet vraget, og de fortæller, at det ligger dusinvis af kilometer ud for kysten ved den polske by Ustka, der i fugleflugt ligger cirka 100 kilometer fra Bornholm.

Kan få historisk betydning

Men ifølge sagnet, fortæller Scuba Diver Mag, som har talt med en af dykkerne, skulle SS Karlsruhe skynde sig af sted, og det får dykker Tomasz Zwara til at tro, at skatten kan være om bord:

– At finde en tysk båd og en kiste med ukendt indhold på bunden af Østersøen kan gå hen og få historisk betydning, summerer han.

En af de andre dykkere Tomasz Stachura fortæller, at holdet gennem længere tid har ledt efter skibet:

– Vi har ledt efter vraget i et år, og vi har opdaget, at det kan gå hen og blive en af de mest interessan­te mysterier på bunden af Østersøen. Karlsruhe stævnede ud på sin sidste tur under ekstrem høj sikkerhed og temmelig tungt lastet for den type skib.

Selve Ravkammere­t er siden gendannet i Sankt Petersborg.

I stedet for at ramme København ramte det bunden af Østersøen

 ?? FOTO: BALTITECH/ RITZAU SCANPIX ?? Vraget af SS Karlsruhe ligger på havets bund i Østersøen mellem Bornholm og Polen. Dykkere mener, at det kan indeholde legendaris­k skat.
FOTO: BALTITECH/ RITZAU SCANPIX Vraget af SS Karlsruhe ligger på havets bund i Østersøen mellem Bornholm og Polen. Dykkere mener, at det kan indeholde legendaris­k skat.
 ?? FOTO: BALTICTECH/ RITZAU SCANPIX ?? Vraget er fyldt med køretøjer, porcelæn og kister. Det er især de gamle kister, som har gjort dykkerne interesser­et.
FOTO: BALTICTECH/ RITZAU SCANPIX Vraget er fyldt med køretøjer, porcelæn og kister. Det er især de gamle kister, som har gjort dykkerne interesser­et.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark