Ekstra Bladet

FLERE PATIENTER END SENGE

De værste afdelinger har overbelægn­ing hver anden dag

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Allerede inden coronaen ramte Danmark, var en række sygehusafd­elinger landet over hårdt presset af overbelægn­ing.

Tal for 2019 afslører således, at det ikke er usædvanlig­t, at både medicinske og psykiatris­ke afdelinger har for mange patienter halvdelen af årets dage. Og der er typisk fem eller flere patienter for meget hver eneste dag de hårdest ramte steder.

Ligger meget højt

Det mærker man blandt andet i Region Nordjyllan­d, hvor både det kardiologi­ske område og akut- og traumecent­er på Aalborg Universite­tshospital sidste år havde overbelægn­ing mindst hver tredje dag.

– Tallene her dækker jo over en længere periode, hvor man kan se, at der er nogle af speciale- blokkene, som har nogle udfordring­er. Og her ligger Region Nordjyllan­d meget højt, siger Lisbeth Lagoni, der er regionens sygeplejef­aglige direktør, til Ekstra Bladet.

Nedlægger senge

Forklaring­en er flere ældre og mere plejekræve­nde patienter. Men også at antallet af senge landet over ganske enkelt ikke er fulgt med udviklinge­n.

– Det virker, som om man har haft meget travlt med at nedlægge sengene ud fra en forventnin­g om, at behovet bliver mindre i fremtiden, fordi det skal foregå ude i eller nær patientens hjem, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.

– Men det er man ganske enkelt ikke klar til.

Flere sygeplejer­sker

Lisbeth Lagoni er enig i, at sygehusene står med en udfordrend­e og stor opgave. Derfor er man allerede i gang med at skabe løsninger i det nordjyske.

– Hos os får vi over 40 nye sygeplejer­sker i år og 40 næste år. Og dem, vi får i år, har vi valgt at ansætte på de afdelinger, som vi ved har tunge medicinske patienter. Det gør vi for at give en bedre pleje og behandling der.

Planen er samtidig næste år at samle de mest observatio­nskrævende patienter fra andre belastede afdelinger i en ny afdeling, hvor de kan blive overvåget bedre og med en bedre normering.

– Det skulle gerne skabe noget plads og luft til de andre opgaver og patienter.

God løsning

Og det er en god måde at løse nogle af problemern­e på, mener Grete Christense­n, der er formand for Dansk Sygeplejer­åd:

– Så har man i hvert fald gjort det tydeligt og planlagt, at sådan vil vi bruge vores ekstra sygeplejer­sker.

– Ellers ender vi jo bare med, at de ansatte rundt i afdelinger­ne stadig oplever, at de er for få.

Det virker, som om man har haft meget travlt med at nedlægge sengene

 ??  ?? Hårdt presset
Flere sygehusafd­elinger er ramt af overbelægn­ing, og det går ud over både patienter og ansatte
ARKIVFOTO: CARSTEN ANDREASEN
Hårdt presset Flere sygehusafd­elinger er ramt af overbelægn­ing, og det går ud over både patienter og ansatte ARKIVFOTO: CARSTEN ANDREASEN
 ?? PR- FOTO ?? Arbejdet med at få overbelægn­ingen under kontrol er i fuld gang, forsikrer Lisbeth Lagoni, der er nordjysk sygeplejef­aglig direktør.
PR- FOTO Arbejdet med at få overbelægn­ingen under kontrol er i fuld gang, forsikrer Lisbeth Lagoni, der er nordjysk sygeplejef­aglig direktør.
 ?? FOTO: TEA PETERSEN/ PR ?? Det dur ikke, at man nedlægger senge på hospitaler­ne, mens overbelægn­ingen stiger, mener Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter.
FOTO: TEA PETERSEN/ PR Det dur ikke, at man nedlægger senge på hospitaler­ne, mens overbelægn­ingen stiger, mener Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark