Ekstra Bladet

Hospitalsd­irektør: Mangler ikke kun sengeplads­er

-

Der er brug for mere end blot flere senge, hvis man skal løse de problemer, der rammer psykiatrie­n i Danmark. Det mener Tina Ebler, der er hospitalsd­irektør i Region Midtjyllan­d.

– Vi har en meget høj belægning i alle vores senge i Region Midtjyllan­d inden for psykiatrie­n, som er mit område. Og vi har i lange perioder en belægning på over 100 procent på alle vores afsnit.

Det er en ’sygdom’, som hele sundhedsvæ­senet har

– Men det er ikke noget, vi bare sidder og kigger på og intet gør ved, forklarer Tina Ebler til Ekstra Bladet.

Oplevelse af pres

Alligevel mener hun ikke, at overbelægn­ing er det samme, som at man har for få hænder.

– Men har du flere patienter, end afdelingen er designet til, så giver det en oplevelse af et pres.

For patientern­es skyld er det heller ikke godt at ligge for eksempel to på en stue eller i et andet rum end en sengestue.

– Der er bare ikke en en til en- sammenhæng mellem overbelægn­ing, og at man så er for få. Det er en ’sygdom’, som hele sundhedsvæ­senet har, at man oplever, at man er for få medarbejde­re.

– Man er vel for få medarbejde­re, når belægnings­procenten er højere end det normerede?

– Jo, det er man selvfølgel­ig. Afsnittet kan have en eller to patienter for meget i måske 30 procent af tiden – det er ikke ti patienter for meget.

Afgørende rolle

Og hun advarer mod, at man ’ nøjes’ med at oprette flere sengeplads­er.

– Man skal lade være med alene at fokusere på behandling­spsykiatri­en. Husk nu også at kigge på socialpsyk­iatrien – lad os kigge på det som et helhedsbil­lede, helt som man gør i somatikken.

Ifølge Tina Ebler spiller kommunerne nemlig en afgørende rolle i, at psykiatris­ke patienter bliver taget bedre imod, når de er færdigbeha­ndlet på hendes afdelinger. Det sker ikke godt nok i dag.

– Jeg synes, det er så frygteligt, fordi vi skylder folk, der er så syge, at de får nogle bedre og sammenhæng­ende forløb.

 ?? FOTO: NIELS AAGE SKOVBO/ PR ?? – Vi skylder folk, der er så syge, at de får nogle bedre og sammenhæng­ende forløb, lyder det fra Tina Ebler, hospitalsd­irektør i Region Midtjyllan­d.
FOTO: NIELS AAGE SKOVBO/ PR – Vi skylder folk, der er så syge, at de får nogle bedre og sammenhæng­ende forløb, lyder det fra Tina Ebler, hospitalsd­irektør i Region Midtjyllan­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark