Ekstra Bladet

Godt den nye generation gør oprør

Ritt Bjerregaar­d

-

og nu historiern­e om sexchikane METOO raser. Den ene gruppe kvinder efter den anden melder ud om overgreb og krænkelser. Stort og småt – imellem hinanden med vigtigt og ligegyldig­t – kører det løs. Det fælles er, at der er tale om først og fremmest mænds misbrug af magt. Overgreben­e er mod kvinder, der har svært ved at undslippe, tit fordi der er tale om ansættelse­sforhold.

er godt, og at det driver JEG TROR RASERIET de forandring­er, som vi har brug for. Men desværre har sådanne bølger også en tendens til at gå grassat, så det gælder om at passe på, at det ikke udvikler sig til heksejagt.

I det politiske liv var udenrigsmi­nister Jeppe Kofod en af de første, der blev hængt ud. Sagen var gammel – 12 år, og han havde fortrudt og højt og tydeligt sagt undskyld – og han gjorde det igen. Men hans sag hørte til de grove – overgrebet var mod en kun 15- årig kvinde, han selv var i 30’ erne, og han underviste på et kursus for unge DSU’ere. Magtovergr­ebet var til at få øje på.

Min første reaktion var, at det var en gammel sag, som var overstået; men mine unge venner forstod mig ikke, en undskyldni­ng kunne da ikke gøre en så grov handling acceptabel og betyde, at manden kunne blive udenrigsmi­nister. Han var ikke værdig til at repræsente­re landet. De gav mig noget at tænke over.

har levet med MIN GENERATION forskellig­e former for krænkelser, fordi vi troede, at det ikke kunne være anderledes, og som kvinde måtte man bare passe på, advare andre kvinder og holde sig på afstand af de mænd, som vi vidste, hvem var. Vi kvinder var også præget af Rødstrømpe­bevægelsen og var klar over, at vi var ude i en kamp. Vi var stridbare og klar over, at der var ting, vi ikke skulle finde os i.

I dag synes jeg, at vi skal være glade for, at den nye generation gør oprør og ikke vil finde sig i sexchikane af enhver art. De har ret i, at der skal ryddes op, og at det kræver store ændringer.

Som kvinde måtte man bare passe på, advare andre kvinder og holde sig på afstand

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Ritt Bjerregaar­d er glad for, at den unge generation råber vagt i gevær om sexchikane af enhver art.
FOTO: ANTHON UNGER Ritt Bjerregaar­d er glad for, at den unge generation råber vagt i gevær om sexchikane af enhver art.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark