Ekstra Bladet

HVIDVASK I STATENS BANK

AFSLØRING: Beskidte millioner er strømmet gennem statens eget bankselska­b, Finansiel Stabilitet

- NICOLAJ VORRE ANDREAS L. MUNK nivo@ eb.dk munk@ eb.dk

Tidligere i år blev fire mænd idømt lange fængselsst­raffe for at have hvidvasket omkring 350 millioner kroner, der stammer fra organisere­t kriminalit­et.

I alt tre danske selskaber blev brugt til at vaske de beskidte penge rene.

Nu kan Ekstra Bladet afsløre, at et af hvidvask- selskabern­e, CCS Group, har opereret lige for næsen af staten.

Selskabet har nemlig i 2019 ladet et tocifret millionbel­øb flyde igennem en konto hos statens eget bankselska­b, Finansiel Stabilitet.

Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet er siddelse af.

– Finansiel Stabilitet har en pligt til at vide, hvad kunderne laver, og hvor pengene kommer fra.

– Hvis der ikke er spurgt særdeles grundigt til den her kunde, er det ikke godt nok, siger hvidvask- ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft fra rådgiverfi­rmaet Revisorjur­a.

En fiktiv virksomhed

i be

Der har ellers været en perlerække af blinkende advarselsl­amper i CCS Group.

Det viser dokumenter fra Skattestyr­elsen, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Her fremgår det, at selskabet hverken har angivet moms, lavet bogføring, haft driftsomko­stninger eller øvrige tegn på reel drift.

Og selvom selskabet har udstedt fakturaer på alt lige fra tømrerarbe­jde over køkkenmedh­jælp til pædagogarb­ejde, tror Skattestyr­elsen ikke på, at der er tale om reelt arbejde.

’ Det er Skattestyr­elsens opfattelse, at CCS Group må anses for en fiktiv virksomhed,’ skriver Skattestyr­elsen.

I dokumentet står desuden, at CCS Group skylder staten 21 millioner kroner i manglende momsbetali­nger.

Penge ind – penge ud

Hvidvask- maskinen i CCS Group har fungeret på den måde, at selskabet har modtaget for eksempel 250.000 kroner fra ukendte afsendere.

Typisk samme dag eller dagen efter bliver selskabets konto så tømt igen, ved at pengene sendes videre til en konto i SEB Bank.

Herfra bliver pengene – ifølge domsudskri­fterne i retssagern­e mod de fire hvidvaskdø­mte mænd – sendt videre til modtagere i udlandet.

De mange forskellig­e led er medvirkend­e til, at pengespore­t bliver sløret.

Brugte skandaleba­nk

Den konto, som CCS Group har brugt til pengeoverf­ørslerne, blev oprettet i juni 2018 i den skandalera­mte bank Københavns Andelskass­e.

Blot to måneder senere blev banken dog meldt til Bagmandspo­litiet af Finanstils­ynet, som igennem flere år havde meldt om grove overtrædel­ser af hvidvask- loven.

I september 2018 greb staten ind, og Finansiel Stabilitet overtog driften af banken.

Men det stoppede ikke de beskidte pengestrøm­me i banken.

For det var faktisk først efterfølge­nde, at CCS Group – ifølge Bagmandspo­litiet – blev benyttet til omfattende hvidvask.

Mere end 15 millioner kroner strømmede således igennem selskabets konto, efter Finansiel Stabilitet havde overtaget banken.

Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

– Hvis ikke Finansiel Stabilitet har stillet grundige spørgsmål til den her fiktive virksomhed og ikke har indberette­t sagen til SØIK ( Bagmandspo­litiet, red.), så er det skidt arbejde, siger hvidvask- ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft til Ekstra Bladet.

Hvis der ikke er spurgt særdeles grundigt ind til den her kunde, er det ikke godt nok

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Hvidvaskse­lskabet CCS Group oprettede i juni 2018 en konto i Københavns Andelskass­e, som få måneder senere blev overtaget af Finansiel Stabilitet. Først herefter begyndte selskabet for alvor at hvidvaske.
FOTO: JENS DRESLING Hvidvaskse­lskabet CCS Group oprettede i juni 2018 en konto i Københavns Andelskass­e, som få måneder senere blev overtaget af Finansiel Stabilitet. Først herefter begyndte selskabet for alvor at hvidvaske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark