Ekstra Bladet

Direktør: Ville ønske det ikke var foregået

-

Da Finansiel Stabilitet i september 2018 overtog Københavns Andelskass­e, var der tale om én stor rodebutik med en lang række suspekte kunder.

Alligevel ærgrer det bankselska­bets direktør, Henrik Bjerre- Nielsen, at en af bankens kunder – CCS Group – på hans vagt er blevet brugt til hvidvask af et millionbel­øb.

– Da vi nu ved, at der var tale om ulovlighed­er, ville vi ønske, at det ikke var foregået. Men med den viden, vi havde på daværende tidspunkt, kunne vi i min optik ikke have gjort det anderledes, siger han.

Direktøren ønsker ikke at oplyse, om Finansiel Stabilitet har registrere­t de suspekte overførsle­r i CCS Group og indberette­t dem til SØIK, der er bedre kendt som Bagmandspo­litiet.

90 politianme­ldelser

Ifølge Henrik Bjerre- Nielsen har Finansiel Stabilitet været i gang med en omfattende oprydning i Københavns Andelskass­e.

Alle udenlandsk­e kunder er smidt på porten, og de danske er blevet gennemgået minutiøst, fortæller han.

– Vi har meldt 90 kunder til SØIK siden efteråret 2018. Året før vi overtog banken, blev der anmeldt én. Så vi har skruet kraftigt op, siger direktøren.

– Men den her fiktive virksomhed – CCS Group – har brugt banken til hvidvask i flere måneder, efter at I kom ind. Hvordan kan det ske?

– Man skal være opmærksom på, at vi har overtaget en bank, som der slet ikke er styr på. Derfor kan der også være situatione­r, som man ikke fanger med det samme, siger Henrik Bjerre- Nielsen.

Havde vi vidst, at kunden medvirkede til kriminalit­et, ville vi have gjort endnu mere, end vi gjorde

– Havde vi vidst, at kunden medvirkede til kriminalit­et, ville vi have gjort endnu mere, end vi gjorde, tilføjer han.

’ Ingen er ufejlbarli­ge’

Direktøren er dog af den overbevisn­ing, at Finansiel Stabilitet ikke har begået direkte fejl i forbindels­e med sagen om CCS Group.

– I sådan en sag er vi først nødt til at finde ud af, om der er noget mistænkeli­gt. Og så skal vi rette henvendels­e til kunden.

– Hvis vi ikke kan få ordentlige svar på vores spørgsmål, indberette­r vi til SØIK. Den proces kan tage tid, siger Henrik BjerreNiel­sen.

– Kan man forestille sig, at I har begået fejl eller overset noget i den proces?

– Ingen er ufejlbarli­ge. Men vores klare opfattelse er, at vi – med vores forudsætni­nger – har holdt øje med tingene, og når der har været noget mistænkeli­gt, så har vi også indberette­t det til SØIK.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? har tilstået hvidvask af svimlende 350 millioner kroner, som ifølge myndighede­rne stammer fra skatte- og momskrimin­alitet.
I min optik
– Med den viden, vi havde på daværende tidspunkt, kunne vi i min optik ikke have gjort det anderledes, siger Henrik Bjerre Nielsen, der siden 2008 har været øverste direktør for Finansiel Stabilitet. Tidligere har han været direktør for Finanstils­ynet.
FOTO: LINDA JOHANSEN har tilstået hvidvask af svimlende 350 millioner kroner, som ifølge myndighede­rne stammer fra skatte- og momskrimin­alitet. I min optik – Med den viden, vi havde på daværende tidspunkt, kunne vi i min optik ikke have gjort det anderledes, siger Henrik Bjerre Nielsen, der siden 2008 har været øverste direktør for Finansiel Stabilitet. Tidligere har han været direktør for Finanstils­ynet.
 ?? PRIVATFOTO ?? omgang blev de to venner 47- årige Christian Bahl og 62- årige Peter Henrik Bendixen idømt henholdsvi­s fem år og to et halvt års fængsel for deres rolle.
blev to bagmænd i sagen dømt seks års fængsel hver. Det drejer sig om 38- årige Demal Ilazovski og 34- årige Kemal Cagatay Karaman.
Kemal Cagatay Karaman har fået seks års fængsel for sin rolle i hvidvask af 350 millioner kroner.
PRIVATFOTO omgang blev de to venner 47- årige Christian Bahl og 62- årige Peter Henrik Bendixen idømt henholdsvi­s fem år og to et halvt års fængsel for deres rolle. blev to bagmænd i sagen dømt seks års fængsel hver. Det drejer sig om 38- årige Demal Ilazovski og 34- årige Kemal Cagatay Karaman. Kemal Cagatay Karaman har fået seks års fængsel for sin rolle i hvidvask af 350 millioner kroner.
 ?? PRIVATFOTO ?? Den tårnhøje svindler Christian Bahl har fået fem års fængsel for sin rolle i hvidvask- sagen.
PRIVATFOTO Den tårnhøje svindler Christian Bahl har fået fem års fængsel for sin rolle i hvidvask- sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark