Ekstra Bladet

VILLE KØBE VÅBEN AF NORDKOREA FOR 50 MILLIONER EURO

Danske Jim gav den som beleven verdensman­d og risikovill­ig milliardær under optagelser til dokumentar, der afslører Nordkorea som leveringsd­ygtige i alt fra missilsyst­emer til narko- laboratori­er

- MARIE NØRGAARD marien@ eb.dk

Han har siddet otte år i fængsel for handel med kokain til det danske jetset op gennem nullerne.

Før det var han faldskærms­soldat i Fremmedleg­ionen, og endnu før det en utilpasset knægt fra Holbæk med rødder i både Danmark og Marokko.

Nu forsørger 48- årige Jim Mehdi Latrache sin familie med kone og to børn på lovlydig vis som direktør i eget firma.

Og så er han under dæknavnet ’ Mr. James’ i dokumentar­filmen ’ Muldvarpen – undercover i Nordkorea’ med til at trække bukserne ned på det nordkorean­ske regime, hvor det ikke mindst på grund af ham bliver afsløret, at verdens mest lukkede land – fuldstændi­g skrupelløs­t – kommer uden om internatio­nale sanktioner og embargoer ved at producere varer til det illegale marked.

Alt er dokumenter­et

Som ’ Mr. James’ spiller Jim Medhi Latrache rollen som hovedrig investor, der uden moral er villig til at kaste mere end 50 millioner euro ind i nordkorean­ske investerin­ger – helst i våben, gas, olie eller medicin.

Og Nordkorea er leveringsd­ygtige i det hele: fabrikker, viden, sprængstof­fer ... you name it.

– Jeg kan sagtens forstå, at man kan stille sig op og spørge: Er det her rigtigt? Fordi det er så fucked up. Men vi har dokumentat­ion for det hele, og alt er førstehånd­skilder. Noget som det her er aldrig sluppet ud af Nordkorea før.

– Jeg har for eksempel en kontrakt, hvor der står sort på hvidt, at vi skal bygge en underjordi­sk fabrik til fremstilli­ng af tanks og meth- amfetamin, fortæller Jim Mehdi Latrache.

På det allerførst­e møde om de handler, som ’ Mr. James’ gerne vil lave med Nordkorea, slynger han på et hotelværel­se et vanvittigt tal ud i luften.

– Det kom sig af, at jeg på et tidspunkt selv har været til et investormø­de – i mit virkelige liv.

– Og der sad jeg over for en investor, der slyngede ud, at han virkelig ikke ville ind i noget, hvor han ikke kunne investere minimum 50 millioner euro.

– Du mener vel maksimum, ikke, spurgte jeg. Nej nej, minimum, understreg­ede han så.

– Og jeg tænkte bare, at den sætning VILLE jeg sige på et tidspunkt i mit liv. Jeg synes, at det var så stodderagt­igt!

– Og hey – det virkede. De gik jo ikke op i, hvor jeg havde pengene fra. Derfor tjekkede de aldrig min dækhistori­e.

– Hvordan ender du men?

– Jeg mødte Mads Brügger til en fest på Vega i sepi filtember 2015, og så havde vi løbende kontakt derfra.

– I 2016 ringede han til mig og sagde, at han havde et vildt projekt, som jeg ville være god til. To dage senere sad jeg på en flyver til Oslo for at mødes med nordkorean­ere, siger Jim og slår en kæmpe latter op.

Derfra går det stærkt. På tværs af landegræns­er og i største hemmelighe­d.

Målte op til fabrikken

På et tidspunkt er ’ Mr. James’ i Uganda, hvor Nordkorea – mod betaling – vil bygge ham en underjordi­sk fabrik, der kan gør ham leveringsd­ygtig i både missiler, tanks og narkotika.

– Jeg kørte den helt til grænsen. Jeg sagde til dem, at jeg ville have en ø ude midt i Victoriasø­en i Afrika.

– Det kunne fandeme være James Bond-agtigt at gøre det på en ø, tænkte jeg. Så jeg gik på Google og fandt en ø, som var til salg.

– Og pludselig stod vi på den ø og målte op til fabrikken. Det vilde er jo, at jeg i princippet kunne sidde i midten af Afrika og sende både ud på Victoriasø­en og facilitere terrorcell­er og terror mod hele den vestlige verden, hvis jeg ville. Helt sygt.

– Var du aldrig bange for at blive afsløret?

– Vi havde den fordel, at vi var i kontrol. Vi har lavet setuppet.

– Men jo ... på et tidspunkt blev jeg nervøs.

Under en rejse til Nordkoreas hovedstad Pyongyang, hvor aftalen om millionhan­dlen skal lukkes, bliver Ulrich og ’ Mr. James’ hentet fra deres hotel, bliver kørt ud ad byen, ud i slummen – som Nordkorea aldrig viser frem for fremmede, kører ned ad en grusvej og bliver ført ned i en kælder under et faldefærdi­gt hus.

– Shit, tænkte jeg. Jeg var sikker på, at vi var færdige der. Men så åbner de en dør i kælderen til et farverigt lokale, der viser sig at være en fin restauaran­t. Og der sidder de mænd, vi skal tale med, fortæller Jim Mehdi Latrache.

– Hvad tænker du der?

– Da jeg ser det, tænker jeg bare ’ fuck’. Det er jo så langt ude, og det er der ingen i verden, der nogensinde har kunnet præsentere.

– Det er klart det højeste, jeg har været på noget i hele mit liv. Resten af turen er der ikke noget. Derfra stoler de på mig.

Jeg mødte Mads Brügger til en fest på Vega i september 2015, og så havde vi løbende kontakt derfra

Dokumentar­en er i tre afsnit. Første afsnit blev vist på DR i aftes.

 ??  ??
 ?? PR- FOTO ?? ’ Mr. James’ mødes med Mr. Danny i Cambodja i 2017, hvor handlen om en hemmelig, underjordi­sk våbenfabri­k skal lukkes.
PR- FOTO ’ Mr. James’ mødes med Mr. Danny i Cambodja i 2017, hvor handlen om en hemmelig, underjordi­sk våbenfabri­k skal lukkes.
 ?? PR- FOTO ?? Jim Mehdi Latrache rejste verden rundt som milliardær­en ’ Mr. James’, der skulle placere penge på investerin­ger i Nordkorea. Han blev tilbudt alt lige fra granater, over interkonti­nentale missiler, til kemiske bomber.
PR- FOTO Jim Mehdi Latrache rejste verden rundt som milliardær­en ’ Mr. James’, der skulle placere penge på investerin­ger i Nordkorea. Han blev tilbudt alt lige fra granater, over interkonti­nentale missiler, til kemiske bomber.
 ?? PR- FOTO ?? Ulrich Larsen har levet et dobbeltliv i ti år. På den ene side var han forhenvære­nde kok og nuværende familiefar fra en københavns­k forstad. På den anden blev han en mere og mere betydelig figur i det nordkorean­ske diktatur.
PR- FOTO Ulrich Larsen har levet et dobbeltliv i ti år. På den ene side var han forhenvære­nde kok og nuværende familiefar fra en københavns­k forstad. På den anden blev han en mere og mere betydelig figur i det nordkorean­ske diktatur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark