Ekstra Bladet

Flygter til Paris

- JanJensen

med den franske EFTER SAMTALER præsident Emmanuel Macron, har FIFA besluttet at åbne et kontor og flytte en del af organisati­onen til Paris i begyndelse­n af det nye år.

Det kan være det første skridt på en flugt fra Schweiz, hvor FIFA’s præsident, Gianni Infantino, er under efterforsk­ning for kriminelle handlinger.

Det kan være det første skridt på en flugt fra Schweiz, hvor FIFA’s præsident, Gianni Infantino, er under efterforsk­ning for kriminelle handlinger

at Infantino vil flytRYGTER­NE OM te hovedkvart­eret, opstod allerede i begyndelse­n af 2019, men er gentagne gange blevet afvist af diverse, anonyme FIFA- talsperson­er.

Nu er processen dog sat i gang, og med den fælles erklæring fra Macron og Infantino i sidste uge tyder det på, at det er en øvelse, der har været planlagt meget længe.

For ellers ville det ikke være muligt allerede at flytte ind i de nye franske besiddelse­r om flot tre- fire måneder.

FORLYDER, at kontoret i Paris i DET første omgang skal bruges til at holde møder med de fransktale­nde fodboldpræ­sidenter fra Afrika.

Det lyder søgt, men der er næppe tvivl om, at Paris er noget sjovere at besøge end Zürich, som har lidt provinsbys­nit over sig.

Det harmonerer med, at FIFA selv oplyser, at organisati­onen har haft svært ved at tiltrække medarbejde­re udenfor Europa til Zürich. Byen har ikke nogen magnetisk tiltræknin­gskraft.

Og så er der langt flere direkte flyforbind­elser til og fra Paris end fra Zürich.

grund kan også EN TUNGTVEJEN­DE være det anstrengte forhold, Infantino har fået til det flertal i det schweizisk­e parlament, som ønsker at få efterforsk­et de mange sager om korruption i FIFA, som har ligget stille siden 2015.

Infantino er under efterforsk­ning af den særlige anklager, Stefan Keller, der mener, at Infantino muligvis har foretaget kriminelle handlinger.

Infantino højlydt og ofte SELV OM hævder, han er renere end Cæsars hustru, har han alligevel sendt sine folk i byen for at intimidere sagens anklager, Stefan Keller.

Infantinos forsvarsad­vokat, David Zollinger, gik så langt som til at anmode myndighede­rne om at fjerne Keller og i stedet udpege en erfaren anklager.

’ Det handler ikke om personen Keller og ikke om at forhindre processen.

Men at være særlig anklager er et hverv, der kræver uddannelse og erfaring med mere komplekse sager’, sagde Zollinger til den schweizisk­e avis, Tages- Anzieger.

meget hjalp det. 44- årige MEN LIGE

Stefan Keller fører sagen mod den tidligere statsankla­ger, Michael Lauber, Gianni Infantino og Infantinos barndomsve­n, Rinaldo Arnold, som også arbejder ved anklagemyn­digheden.

Lauber har siden 2015 haft ansvaret for at efterforsk­e de mange skandalesa­ger i FIFA, men han har ikke formået at føre en eneste for retten. Hvilket er en skandale i sig selv, og som har givet Schweiz et ry for at være en bananrepub­lik.

er kommet så vidt som til NÅR DET en sag mod Infantino, skyldes det en række hemmelige møder mellem Infantino og Lauber tilbage i 2015 og 2016. Møder, som blev arrangeret af Arnold, og som der ikke findes referater fra. Møder som Infantino muligvis brugte til at sikre, at han ikke selv var under efterforsk­ning.

Myndighede­rne har ønsket at gøre op bananrepub­likprædika­tet, og det er i det lys, man skal se valget af Keller. Han er uplettet. Men det er absolut ikke en mand, Infantino bryder sig om, og det har man kunnet følge i de medier i Schweiz, som hylder FIFA- præsidente­n.

INFANTINO ER

altså i modvind, og det kan være en årsag til ’ flugten’ til Paris.

Det vil også betyde, at FIFA vender hjem til vuggen.

FIFA blev etableret i Paris i 1904, og blandt stifterne var Danmark.

De øvrige var Belgien, Frankrig, Holland, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz og Tyskland.

I 1932 flyttede organisati­onen til Zürich i det politisk neutrale Schweiz. Ud over neutralite­ten var en af årsagerne, at Schweiz var centralt placeret midt i Europa, og at man kunne komme til Zürich med tog.

heller ikke nogen hemmeDET ER lighed, at FIFA og mange andre internatio­nale idrætsforb­und valgte Schweiz på grund af de meget venlige skatteforh­old.

Under Sepp Blatters ledelse byggede FIFA i 2007 et helt nyt hovedkvart­er i bjergene med udsigt ud over Zürich.

kostede den nette sum BYGGERIET af 1,2 milliarder kroner, men så er der også indtil flere etager under jorden, herunder det lydisolere­de rum, hvor FIFA’s bestyrelse holder deres møder.

Her kan intet hverken trænge ind eller ud. Heller ikke rævestrege­rne.

Men de bliver nok pakket ned og følger med til Paris.

 ?? FOTO: JACQUES DEMARTHON/ RITZAU SCANPIX ?? I fint selskab
Sammen med sin generalsek­retær, Fatma Samoura, har Gianni Infantino holdt flere møder med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. FIFA har uden tvivl fået et godt tilbud for at flytte en del af organisati­onen til Paris.
FOTO: JACQUES DEMARTHON/ RITZAU SCANPIX I fint selskab Sammen med sin generalsek­retær, Fatma Samoura, har Gianni Infantino holdt flere møder med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. FIFA har uden tvivl fået et godt tilbud for at flytte en del af organisati­onen til Paris.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark