Ekstra Bladet

KOLLEGAERN­E FALDT SOM FLUER

Frontlinje­n mod corona er ikke altid synlig. Mød Rizwana Hanif, der som bioanalyti­ker står i frontlinje­n i et laboratori­um på Hvidovre Hospital

- PATRICK E. NIELSEN FOTO: JONAS OLUFSON patrick@eb.dk

305.679 coronaprøv­er blev undersøgt 21. og 22. december, så danskerne med ro i sindet kunne fejre julen med sine naermeste.

42-årige Rizwana Hanif er bioanalyti­ker på Hvidovre Hospital og en af dem, der via sin store indsats i forbindels­e med bekaempels­e af coronaviru­ssen får vores sundhedsva­esen og samfund til stadig at fungere, og de mørke tider til at se lidt lysere ud, så vi for eksempel kunne holde jul med vores naermeste.

Sammen med sine kollegaer undersøger hun nemlig tusindvis af coronaprøv­er hver dag.

Det ville ikke vaere for meget at kalde dem for coronahelt­e.

Pludselig gik det staerkt

I starten af 2020 åndede alt stadig fred og ro i Danmark, og coronaviru­ssen var som andre tidligere nye virusser ikke nogen stor trussel mod Danmark.

– Tidligt på året snakkede vi på afdelingen om, hvornår vi mon skulle bekymre os om den nye coronaviru­s. Men her fik vi at vide, at alt var roligt, og at der ikke var grund til bekymring, fortaeller Rizwana Hanif.

– Fra den ene dag til den anden aendrede situatione­n sig voldsomt, og vi skulle omstille os til at arbejde døgnet rundt. Det var virkelig vildt, som vi blev kastet ud i det helt uforberedt­e, siger Rizwana om situatione­n på mikrobiolo­gisk afdeling i Hvidovre, da coronaviru­ssen i foråret fik tag i Danmark.

Skal have et svar

For at kunne nå at analysere de tusindvis af coronaprøv­er, der kom ind på laboratori­et i Hvidovre, måtte Rizwana og hendes kollegaer omstille sig til også at arbejde om natten.

– Svar på coronaprøv­erne er meget vigtige for hele sundhedsva­esnet. Afdelinger­ne skal have et svar på, om de står med patienter, som skal saettes i isolation eller ej. Så måtte vi jo også tage natten i brug.

– Vi har mistet rigtig mange gode og garvede kollegaer, der ikke kunne klare det, og som gik ned med stress. Mine kollegaer faldt simpelthen som fluer, og så kan man ikke undgå at taenke på, om man mon selv bliver den naeste, siger Rizwana.

Det hele har dog heldigvis langtfra vaeret negativt.

– Selvfølgel­ig har 2020 vaeret mit mest udfordrend­e år på hospitalet. Men samtidig føler jeg også, at jeg sammen med mine kollegaer virkelig gør en forskel. Vi har alle stået sammen om at løfte opgaven, og det har vaeret fedt at hjaelpe patientern­e, forklarer bioanalyti­keren.

Så kan man ikke undgå at taenke på, om man mon selv bliver den naeste

 ??  ?? Undersøger din test
Rizwana Hanif er 42 år og har arbejdet på Hvidovre Hospital som bioanalyti­ker i otte år. Hun har ansvaret for et af de mange laboratori­er på Hvidovre Hospital, der undersøger coronaprøv­er i massevis.
Undersøger din test Rizwana Hanif er 42 år og har arbejdet på Hvidovre Hospital som bioanalyti­ker i otte år. Hun har ansvaret for et af de mange laboratori­er på Hvidovre Hospital, der undersøger coronaprøv­er i massevis.
 ??  ?? Rizwana kan på en travl dag give svar på cirka 1200 coronaprøv­er.
Rizwana kan på en travl dag give svar på cirka 1200 coronaprøv­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark