Ekstra Bladet

Det svaere jobvalg for introverte

OPGIV IKKE: Erhvervsli­vet annoncerer hele tiden efter udadvendte og sociale kandidater – her er ekspertern­es bedste råd

- INGVILD SILSETH VG

Hvis du nogensinde har vaeret på jobjagt, har du helt sikkert prøvet at støde på jobannonce­r, hvor personlige egenskaber som social, udadvendt, initiativr­ig og sprudlende remses op som noget, man ønsker.

Men hvad gør du, hvis der er flere af de egenskaber, der strider mod dig og din opførsel? Du er kvalificer­et til jobbet, men føler ikke, at du kan krydse af ved det, der bliver kraevet af din personligh­ed.

Mange arbejdsgiv­ere efterlyser en del egenskaber, som de automatisk forbinder med succesrige personer

Laenge har der vaeret en tradition for, at arbejdsgiv­ere leder efter typiske ekstrovert­e personer – også til stillinger, hvor det naeppe er saerlig relevant.

Det siger psykologip­rofessor Ole Jacob Madsen, som arbejder ved Psykologis­k institut på Universite­tet i Oslo.

– Mange arbejdsgiv­ere efterlyser en del egenskaber, som de automatisk forbinder med succesrige personer. Der er en fare for, at de mener, at disse egenskaber er relevante i alle slags stillinger, uden at de faktisk er det.

Dårligt gennemtaen­kt

Denne måde at taenke på er også noget, der let kan haenge ved, når det kommer til jobsamtale­rne, fortaeller Madsen.

– Arbejdsgiv­ere kan nemt taenke, at kandidater, som er udadvendte og socialt anlagte, er bedre kvalificer­ede til jobbet end dem, som fremstår lidt mere indadvendt­e og nedtonede til jobsamtale­n, siger han.

– Hvis du er introvert og føler, at du ikke lever op til de personlige egenskaber, skal du vaere ekstra godt forberedt til en eventuel samtale.

– Laes ordentlig op på arbejdspla­dsen, så du kan stille relevante spørgsmål om stillingen. Det viser interesse for jobbet, og det kan de fleste arbejdere godt lide. For ja – hvis du føler dig kvalificer­et til stillingen, bør du søge den, selvom du ikke har alle de personlige egenskaber, som bliver naevnt i opslaget, mener Madsen.

Masser af klichéer

Det samme mener lektor Elin Ørjasaeter, som underviser i hr og personalel­edelse ved Høyskolen Kristiania.

– Det, som der står om personlige egenskaber, er sjaeldent saerlig gennemtaen­kt. Der haeldes på med en masse klichéer, der ikke altid har saerlig meget med jobbet at gøre. Lad vaere med at bekymre dig om det, søg jobbet alligevel. Under alle omstaendig­heder er du ikke forpligtet til jobbet før meget senere i processen, siger hun.

Dansk bearbejdni­ng: Emma B. Vinkel

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Skraemmes vaek
Mange arbejdsgiv­ere leder efter ekstrovert­e typer. Det kan få introverte til opgive at søge jobbet.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Skraemmes vaek Mange arbejdsgiv­ere leder efter ekstrovert­e typer. Det kan få introverte til opgive at søge jobbet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark