Ekstra Bladet

POLITIKERE ØNSKEDE IKKE AT HJAELPE

I 2019 løb Udenrigsmi­nisteriet fra et løfte om at hjaelpe en mor og hendes to børn ud af en syriske fangelejre

- NAGIEB KHAJA JEPPE FINDALEN MAGNUS MIO THOMAS FOGHT

Blev der givet en ordre eller valgte Udenrigsmi­nisteriet selv at løbe fra et løfte om at hente en danske kvinde og hendes to børn i en syrisk fangelejr, fordi man fornemmede et politisk ønske om ikke at hjaelpe?

Det spørgsmål rejser sig nu, efter Ekstra Bladet kan fremlaegge nye dokumenter i sagen om ’Mettes uønskede børn’ i lejrene.

– Det skal vi have svar på.

Vi har krav på som borgere i Danmark at vide, hvordan hjaelpen til danskere i udlandet foregår, og hvis den aendrer sig, siger retsordfør­er Rosa Lund fra Enhedslist­en.

Arbejder intenst

De nye dokumenter indgår i en konkret sag om en etnisk dansk mor og hendes to børn, der siden 2017 har siddet indespaerr­et i fangelejre­n al-Roj i Syrien.

Af sagen fremgår det, at Udenrigsmi­nisteriets borgerserv­ice i starten arbejder intenst på at hente familien til Danmark.

’Vi bliver ved, til det lykkes!’, skriver en embedsmand i en mail i januar 2018.

Leder efter udveje

I en anden mail i sagen, som også er omtalt i Berlingske, står der, at der er ‘grønt lys til at vi kan udstede rejsedokum­enter – så den forhindrin­g er i hvert fald overvundet’, ligesom det flere gange bliver slået fast, at familien snart får dansk grund under fødderne.

Men i foråret 2019 sker der noget uventet. Embedsmaen­dene aendrer kurs og saetter tilsynelad­ende evakuering­en på pause.

Siden 2019 er familien derimod blevet bedt om at dokumenter­e, at børnene – som i dag er fire og fem år – kan tage skade af at vaere i lejren. Noget Udenrigsmi­nisteriet ikke tidligere har bedt om dokumentat­ion for.

I mellemtide­n har det yngste barn udviklet ptsd at af opholde sig i lejren.

Moderen til den danske kvinde i lejren har under hele processen taget telefonnot­ater efter sine samtaler med embedsmaen­dene i Udenrigsmi­nisteriet og PET.

Af dem fremgår det, at embedsmaen­dene pludselig fornemmer, at de politiske vinde er ved at skifte. Ifølge et telefonnot­at siger en embedsmand 7. marts 2019 til hende:

‘Nu er det min egen udlaegning, men jeg tror, at det, som foregår nu, er, at det ligger hos politikern­e, og de er nu ved at finde huller og muligheder for, ikke at få dem hjem.’

Farlige

To uger senere

‘... som udgangspun­kt vil Danmark ikke have dem hjem, da de betragter dem som farlige og som fremmedkri­gere

siger embedsmand­en: og de anser også at kvinderne kan vaere farlige’.

Udenrigsmi­nisteriets ønsker dog hverken at kommentere telefonnot­aterne eller svare på, om der blev udstedt en ordre om ikke at hjaelpe de danske statsborge­re hjem.

Ministerie­t henviser til, at sagerne bliver behandlet i en myndigheds­gruppe på tvaers af tre ministerie­t.

’Her belyses konkrete sager enkeltvist, navnlig ud fra de sikkerheds­maessige overvejels­er, humanitaer­e

 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladet 17. december 2010.
Ekstra Bladet 17. december 2010.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark