Ekstra Bladet

Rosa Lund: Det er meget problemati­sk

-

Sagen skal undersøges til bunds, så der står klart, om embedsmaen­d i Udenrigsmi­nisteriet er blevet bedt om bevidst at traekke tiden ud og aendre kurs i sagerne om de danske statsborge­re i de syriske fangelejre, mener Rosa Lund fra Enhedslist­en.

– Det bør og skal vaere sådan, at alle danske statsborge­re får hjaelp i udlandet, uagtet hvad man så synes om grunden til, at man har brug for hjaelp, siger hun og uddyber:

– Vi hjaelper paedofile i Thailand og folk, der bliver knaldet for narkokrimi­nalitet i Sydamerika. Hvorfor hjaelper man så ikke danske statsborge­re, som skal hjem fra Syrien?

Rosa Lund kan sagtens forstå, hvis familien i den konkrete sag har forstået det sådan, at der lå en klar aftale med Udenrigsmi­nisteriet om, at kvinden og hendes to børn skulle hentes hjem.

– Jeg tror, alle danske statsborge­re går rundt i den tro, at hvis man kommer i problemer i udlandet, så får man hjaelp af staten. Her er der så oven i købet en situation, hvor der ligger det, der ligner en lovning på, at de skal have hjaelp til at komme hjem. Det må vaere fuldstaend­ig forfaerdel­igt, når det pludselig aendrer sig.

Tror der er gået politik i den

Hun tvivler på, at det er Udenrigsmi­nisteriets embedsmaen­d, der på egen hånd har valgt at aendre kurs:

– Jeg tror, der er gået politik i den. På det tidspunkt (i marts 2019, red.) var der en kaempe debat i Danmark om fremmedkri­gere og Islamisk Stat, og så bliver det politisere­t. Derfor tror jeg ikke, det er nogen embedsmaen­d, der har taget den her beslutning. Jeg tror, de har fået at vide, at det kan blive et tema i en kommende valgkamp og kan blive et politisk problem, så de er blevet bedt om at holde den tilbage.

Hvis det er tilfaeldet, er det yderst kritisabel­t, mener Rosa Lund:

– Det er meget problemati­sk. Det betyder jo, at man går ind og piller ved den grundligge­nde retssikker­hed, man har som borger i Danmark.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Rosa Lund, retsordfør­er for Enhedslist­en, vil have svar på, hvem der besluttede at aendre i sagsbehand­lingen af sagerne.
FOTO: JENS DRESLING Rosa Lund, retsordfør­er for Enhedslist­en, vil have svar på, hvem der besluttede at aendre i sagsbehand­lingen af sagerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark