Ekstra Bladet

En manglende tillid til demokratie­t

-

PÅ ONSDAG bliver Joe Biden endelig praesident i USA efter et helt makabert forløb siden praesident­valget i november. Farligt blev det, da Kongressen blev stormet af en hob, der var opildnet af den stadig siddende praesident Trump, der ikke ville acceptere sit nederlag.

Nu gaelder det om også at få ryddet op i politiet, der spillede en aktiv rolle. Det skal nok ske.

DET ER NEMT at håne forløbet og fair nok at glaede sig over, at praesident Trump nu endelig er ude. Men det er for kortsigtet, for der er meget at laere også for os danskere.

NÅR TRUMP i den grad har kunnet få folk bag sig og stadig har det, så hviler det på en dybtgående forskel på folk i USA – rige er endog meget rige og fattige mere fattige, end vi kender det.

Der er massevis af mennesker, der har mistet deres job, hele byer er blevet lagt øde på grund af den globale og dermed også teknologis­ke udvikling.

DET ER DER ikke meget forståelse for i det politiske establishm­ent i Washington. De aner ikke, hvordan de mennesker lever, og forskellen­e på rig og fattig er meget stor. Racer spiller også en rolle, hvad bevaegelse­n Black Lives Matter demonstrer­ede.

I den udvikling ligger der en advarsel til os i Danmark, hvor forskellen­e mellem rig og fattig også vokser i disse år og forstaerke­s af pandemien, som rammer underklass­en langt hårdere end andre lag i befolkning­en.

I DEN SENESTE tid er det blevet klart for de mindre skolebørn, der skal hjemmeunde­rvises af foraeldre, der samtidig er på arbejdsmar­kedet. Det kan de selvfølgel­ig ikke klare – heller ikke eller slet ikke, når foraeldren­e skal arbejde hjemme. De har hverken forudsaetn­inger eller kraefter til det.

Men det viser sig bredere i en manglende tillid til demokratie­t. Opfattelse­n af politikere, der svigter, bliver større:

’Dem på Christians­borg, de er bare optagede af alt det, de kan pådutte hinanden, men de aner ikke, hvordan hverdagen er for os i bunden.’

Det bliver ikke ved at gå.

Opfattelse­n af politikere, der svigter, bliver større

DERFOR HAR lønkompens­ation vaeret en vigtig del af corona-pakkerne, men i medierne møder vi stort set kun mindre erhvervsdr­ivende, der har vanskeligh­eder med at klare sig under begraensni­ngerne, men ikke den store gruppe af ufaglaerte maend og kvinder, der skal hutle sig igennem.

De mennesker forsvinder ikke, og kløften bliver dybere, og dermed også mistillide­n til det politiske system. Måske er Socialdemo­kratiet med Mette Frederikse­n i spidsen klar over det, men det kniber for de partier, der burde videre bedre, og som har støttet den socialdemo­kratiske regering. Det har altid vaeret svaert for de radikale at indse.

 ?? FOTO: TOM BRENNER/REUTERS/RITZAU SCANPIX ?? Joe Biden tager over som amerikaner­nes praesident, og der er meget at tage fat på.
FOTO: TOM BRENNER/REUTERS/RITZAU SCANPIX Joe Biden tager over som amerikaner­nes praesident, og der er meget at tage fat på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark