Ekstra Bladet

SANDHEDEN

Hvem tog billedet, er det falsk eller aegte, og hvem var personerne? Et af verdens mest berømte fotos fortsaette­r med at pirre folks nysgerrigh­ed. Få hele historien her

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD

Fotografie­t, der har fået titlen ’Lunch atop a Skyscraper’, er fra 1932.

Det viser 11 maend på stribe, der på en stålbjaelk­e spiser frokost med benene dinglende frit i luften 260 meter over New Yorks gader.

Det blev taget 20. september 1932 på 69. etage af RCA-højhuset i de sidste måneder af dets opførelse.

Fotoet blev bragt i et fototillae­g i søndagsudg­aven af avisen New York Herald Tribune 2. oktober 1932.

Fra 1995 til 2016 havde fotobureau­et Corbis rettighede­rne til fotoet, hvilket var en lukrativ forretning, da det var et af deres allerbedst saelgende. I ti år udløste det i gennemsnit hundrede salg hver eneste måned.

Falsk eller aegte

Der er ingen tvivl om, at personerne på fotoet er aegte, frygtløse bygningsar­bejdere på en aegte stålbjaelk­e højt over New Yorks gader.

Det har dog gennem årene vaeret heftigt diskuteret, hvorvidt deres opsigtsvae­kkende frokostarr­angement var en spontan, naturlig haendelse, eller om det var arrangeret til aere for fotografen.

Ifølge eksperter er det mest sandsynlig­e, at fotoet blev sat i scene af fotografen på opfordring af Rockefelle­r Center for at promovere deres nye skyskraber.

Andre lignende fotografie­r taget samme dag viser de samme arbejdere, mens de kaster med en amerikansk fodbold.

Der findes også billeder fra samme serie, hvor nogle af de modige arbejdere lader, som om de tager en lur på stålbjaelk­erne.

Hvor langt ned, der er til fast grund under fødderne for de 11 maend, vides ikke. Der har vaeret spekuleret i, at der umiddelbar­t uden for billedets beskaering var et tag eller lignende. Dette er dog ikke dokumenter­et.

Farverig fotograf

Indtil for nylig var der tvivl om, hvem fotografen bag det ikoniske fotografi var. Det er dog senere blevet etableret med stor sikker- hed, at billedet – der i begyndelse­n slet og ret blev kaldt ’Men on the Beam’ – blev skudt af en fotograf ved navn Charles Ebbets.

Ud over at vaere frygtløs fotograf kunne Ebbets skrive skuespille­r, wrestler, racerkører, jaeger, fisker og pilot på cv’et.

Det er blevet dokumenter­et, at Ebbets arbejdede for reklamebur­eauet Hamilton Wright Jr., der udførte pr-arbejde for Rockefelle­r Center i den pågaeldend­e periode.

Desuden findes der et billede af ham på stedet taget den pågael

 ??  ?? To maend får sig en smøg efter frokost.
To maend får sig en smøg efter frokost.
 ?? FOTO: CHARLES EBBETS/ RITZAU SCANPIX ??
FOTO: CHARLES EBBETS/ RITZAU SCANPIX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark