Ekstra Bladet

Sådan forebygger du demens

- SIGNE AARESTRUP redaktione­n@eb.dk

Der findes ingen medicin, der kan forebygge demens.

Men nu viser ny forskning, at en bestemt måde at leve på kan naesten halvere risikoen for aldersrela­teret demens.

Studiet er blevet til på baggrund af spørgeskem­aer og blodprøver fra 62.000 personer og er udarbejdet af forskere på Rigshospit­alet, Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universite­t.

En af forskerne er overlaege ved Rigshospit­alet og professor i klinisk biokemi ved Københavns Universite­t Ruth Frikke-Schmidt. Hun fortaeller, at de sundhedsrå­d, der almindelig­vis knytter sig til forebyggel­se af hjerte-kar-sygdomme, har vist sig også at forebygge aldersrela­teret demens.

– Vores forskning viser, at det vigtigste er, at man ikke ryger, ikke har diabetes og har mere end otte års uddannelse – det vil altså sige, at bare man har grundskole­n med, er det godt. Det ser ud til at vaere virkelig vigtigt at blive kognitivt stimuleret i ungdommen. Fysisk aktivitet og et normalt blodtryk er også vigtigt, fortaeller hun og tilføjer:

– Det bekraefter, at hvad der er godt for hjertet, også er godt for hjernen.

Virker uanset alder, køn og genetik

– Det ser ud til, at de beskyttend­e sammenhaen­ge er til stede selv i de aeldre aldersgrup­per, og at det i øvrigt gaelder for både kvinder og maend, siger Ruth FrikkeSchm­idt.

– Selvom man har en genetisk disponerin­g – og det er altså ikke en specielt saerlig sammensaet­ning, det er bare almindelig­e genetiske sammensaet­ninger i befolkning­en, der giver en lidt øget sårbarhed – så kan man komme langt ned i risiko ved at leve sundt, fortaeller forskeren og tilføjer:

– Der har tidligere vaeret

Det bekraefter, at hvad der er godt for hjertet, også er godt for hjernen

en holdning om, at demens kunne vi ikke rigtig gøre noget ved. Men risikoen for at udvikle den demens, vi kan få, når vi bliver aeldre, kan vi nedsaette markant, siger forskeren.

Glemmer ordene

Hos Nationalt Videnscent­er for Demens er neuropsyko­logisk konsulent Kasper Jørgensen begejstret.

– Det fine ved det her studie er, at man har set på, hvad vi kan påvirke, siger han.

Demens er ikke i sig selv en sygdom, men en betegnelse for en tilstand.

– Man bliver meget glemsom. Man har svaert ved at laere nyt og svaert ved at klare sig i hverdagen. Måske kan man ikke huske, hvordan man laver mad eller kører bil, og man kan glemme, hvad ordene betyder, fortaeller Kasper Jørgensen.

Demens bliver vaerre over tid og fører til sidst til døden. Hvor hurtigt tilstanden udvikler sig, afhaenger blandt andet af, hvilken sygdom der har ført til demens, men typisk kan man ifølge Kasper Jørgensen leve med tilstanden imellem to og ti år.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Før det sker
Hvis man vil forebygge demens med en sund livsstil, er det en god idé at saette ind relativt tidligt, understreg­er en ekspert på området.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Før det sker Hvis man vil forebygge demens med en sund livsstil, er det en god idé at saette ind relativt tidligt, understreg­er en ekspert på området.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? – Man kan komme langt ned i risiko ved at leve sundt, fortaeller Ruth FrikkeSchm­idt, overlaege ved Rigshospit­alet.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN – Man kan komme langt ned i risiko ved at leve sundt, fortaeller Ruth FrikkeSchm­idt, overlaege ved Rigshospit­alet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark