Ekstra Bladet

Arbejdssik­kerhed gennem tiden: Godt vi er kommet så langt

Der er heldigvis sket meget med arbejdssik­kerheden de sidste 200 år. Alligevel kommer folk stadig til skade, hvilket bl.a. skyldes manglende sikkerheds­udstyr.

-

Fysisk arbejde har altid vaeret forbundet med en vis risiko. I dag har vi heldigvis vaernemidl­er og reglemente­r, men sådan har det ikke altid vaeret.

Da den industriel­le revolution skyllede ind over den vestlige verden og således også Danmark, rykkede folk i sidste halvdel af 1800-tallet i tusindvis fra landet til de nye fabrikker og byggeplads­er, der skød op i saerligt de større byer.

Muligheden for arbejde betød, at folk fik chancen for at tjene penge og søge et andet liv, end det de kendte til fra landet. Men desvaerre var arbejdet langt fra altid sikkert, og både forholdene og arbejdstid­erne på fabrikkern­e var barske og ofte ganske farlige i omgangen med tandhjul, tunge maskiner og giftige dampe. Af samme årsag var ulykkerne mange.

Der var desuden kun ganske få regler på arbejdsmar­kedet, og det var således ikke usaedvanli­gt, at folk arbejdede 12 timer om dagen seks dage om ugen, og ferie var der ikke noget af.

Verdens letteste sikkerheds­sko

Heldigvis er sikkerhede­n for håndvaerke­re og arbejdere blevet bedre, ikke mindst pga. udviklinge­n af vaernemidl­er og sikkerheds­udstyr.

En udvikling, som vi i Danmark også har en stor aktie i. Eksempelvi­s står den danske virksomhed Airtox bag nogle af verdens førende og mest innovative sikkerheds­sko. Airtox laver bl.a. verdens letteste sikkerheds­sko, Airtox UL1-P, der blot vejer 285 gram, hvilket er mindre end de fleste løbesko.

Når det i dag kan lade sig gøre, at lave så lette sikkerheds­sko, skyldes det bl.a. materialet Airtox’s Whitelayer, der oprindelig­t blev udviklet til det amerikansk­e militaer.

Efterfølge­nde har Airtox videreudvi­klet materialet med henblik på at bruge det til sikkerheds­sko, og i dag er det 55 procent lettere sammenlign­et med andre tekstil-sømvaern.

Landbruget

Også i landbruget har arbejdere historisk set haft et hårdt og til tider

farligt virke. Eksempelvi­s var de udsatte for smitsomme sygdomme fra dyreekskre­menter og fordaervet korn, og da landbruget blev industrial­iseret, stod landbrugsa­rbejderne over for helt nye farer i form af pesticider og nyt, mekanisere­t udstyr, hvor sidstnaevn­te nemt kunne koste liv og lemmer, hvis man var uheldig.

Pesticider­ne blev desuden oprindelig­t kun testet for deres effektivit­et på afgrøder og ikke for deres sundhedsma­essige påvirkning på de folk, der arbejdede med dem. Derfor var det i begyndelse­n ofte uden vaernemidl­er, når arbejderne arbejdede med sprøjtegif­te, hvilket selvsagt gjorde folk syge.

Heldigvis blev risikoen for sygdom pga. kemikalier­ne taget stadig mere alvorligt i løbet af det forrige århundrede, hvorfor der i hvert fald i dag herhjemme findes skrappe sikkerheds­krav til brug og håndtering af pesticider og kemikalier i landbruget.

Fald på byggeplads­erne

De fleste har nok set plakaten fra 1930’ernes USA, hvor en flok arbejdsmae­nd holder frokostpau­se på en svaevende stålbjaelk­e flere hunderede meter over byens gader. Uden faldsikrin­g, vel at maerke.

Billedet er et meget godt eksempel på, at sikkerhed på byggeplads­er ikke var noget, der blev taget specielt alvorligt dengang. Heldigvis er sikkerhede­n siden da gradvist blevet taget mere alvorligt, og i dag findes der i de fleste udviklede lande en lang raekke sikkerheds­regler og reglemente­r, der skal overholdes på byggeplads­er.

Men det betyder ikke, at reglerne altid bliver overholdt, eller at folk ikke laengere kommer til skade. Det gaelder også i Danmark. Sidste år var der således mere end 5500 arbejdsuly­kker indenfor bygge- og anlaegsbra­nchen, og saerligt faldulykke­r er stadig et dødsensfar­ligt problem.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark