Ekstra Bladet

BLINDT BANK-HAD

- Michael Thestrup Brønshøj

Banker er, som virksomhed­er er flest – ikke perfekte. Til gengaeld findes et udbredt bank-had, som er ret enestående.

Takket vaere mediernes ensidigt negative vinkling ved kun et fåtal, at dårlig regulering og Finanstils­ynet havde et betydeligt medansvar for finanskris­en. At offentligt overforbru­g og dyre overenskom­ster tidligt i 00’erne bidrog vaesentlig­t til nedturen.

At sektoren allerede har tilbagebet­alt bankpakker­ne plus 17 mia. kr. i fortjenest­e til staten. At bankerne trods negative renter taber kassen på indlån.

At bankernes afvisning

Danske bankers produkter, tjenester, sikkerhed, pålideligh­ed og effektivit­et er i internatio­nal topklasse

af kontanter, overvågnin­g af vores privatliv samt urimelige udlånsnej til kreditvaer­dige pensionist­er og Udkantsdan­mark skyldes lovgivning og kommunalre­form.

At langt det meste hvidvask skyldes kriminelle­s misbrug af banktjenes­ter – ikke at banken har handlet i ond tro. At kriminalit­eten blandt bankansatt­e er lavere end i de fleste andre erhverv.

At bankerne medvirker aktivt i finansieri­ngen af den grønne omstilling. At bankerne holdt hjulene i gang gennem coronaen, selvom naesten alle ansatte blev sendt hjem med få dages varsel i marts 2020.

At bankerne er omkostning­seffektive både i forhold til tidligere og i sammenlign­ing med udlandet. At rentabilit­eten alligevel er meget lav i forhold til andre erhverv på grund af kaempetabe­t på indlån og byrdefuld regulering.

At banker gennem saerlove er hårdere beskattet end andre sektorer. At bankledels­er og ansatte er underlagt skrappere ansvarskra­v end andre.

At veldrevne banker og deres ansatte straffes kollektivt for, at andre banker og andre ansatte svigtede for 13 år siden. At andre brancher ikke afstraffes kollektivt.

At danske bankers produkter, tjenester, sikkerhed, pålideligh­ed og effektivit­et er i internatio­nal topklasse, hvilket er en hjørnesten for Danmarks velstand og velfaerd. Der findes ikke mange andre landes bankvaesne­r, vi ville vaere bedre tjent med.

Derfor er det et uvidende og blindt had, som rammer sektoren, hvilket med tiden vil udpine bankerne for talent, kapital og investerin­ger, så kimen laegges til en ny krise.

 ?? FOTO: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN/RITZAU SCANPIX ?? Michael Thestrup er godt traet af den i hans øjne urimelige bank-bashing.
FOTO: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN/RITZAU SCANPIX Michael Thestrup er godt traet af den i hans øjne urimelige bank-bashing.
 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark