Ekstra Bladet

RUMRAKET RAMMER JORDEN NÅR SOM HELST

UDE AF KONTROL: En kinesisk rumraket forventes at styrte ned på Jorden i denne weekend, efter man har mistet kontrollen med den

- ANDERS ZACHO zacho@eb.dk er@eb.dk

29. april var en glaedens dag i Kina, da landet sendte en gigantisk 21 ton stor rumraket ud i rummet.

Raketten skulle levere materialer til Kinas første rumstation, der er under konstrukti­on. Den mission lykkedes også, men efterfølge­nde har kineserne mistet kontrollen med Long March 5B-raketten.

Det skriver flere internatio­nale medier, Blandt andet The Guardian.

Der er tale om en 30 meter lang rumraket, som vil vaere blandt de største nogensinde til at styrte ned på Jorden. Selv har kineserne ikke meldt ud, at de har mistet kontrollen over fartøjet, men det har både rumobserva­tører i USA og Tyskland konstatere­t.

Håber på styrt i havet

Lige nu er det mest sandsynlig­t, at den vil styrte ned på de sydlige breddegrad­er ved aekvator, hvor det meste af kloden er daekket af vand.

Men det kan blive livsfarlig­t, hvis den rammer ned i en storby eller andre steder, hvor der bor mennesker. Det er nemlig sket før.

– Sidste gang, de sendte en Long March 5B-raket ud i rummet, endte det med, at der fløj store metalstykk­er ned og beskadiged­e flere bygninger i Elfenbensk­ysten, siger astrofysik­eren Jonathan McDowell fra Havard University til The Guardian.

Braender formentlig op

Han taler om en lignende situation i maj 2020, hvor

Kina ligeledes mistede kontrollen med et lignende rumfartøj.

Dengang kostede nedstyrtni­ngen ingen menneskeli­v.

Det forventes også, at det meste af fartøjet vil braende op, når det skal ned gennem Jordens atmosfaere.

USA’s forsvarsmi­nister Lloyd Austin har afvist, at der er planer om at skyde raketten ned.

– Man skal vide, at kineserne ønsker at vaere verdens førende inden for al teknik, teknologi og videnskab inden for de naeste 15 år. Så de er slet ikke interesser­ede i, at andre følger med i, hvad de går og laver, siger John Leif Jørgensen og fortsaette­r:

– Vi må i hvert fald håbe, at det ikke er en teknisk fejl, for raketten flyver i en bane, hvor vragrester potentielt kan styrte ned i byer som Los Angeles og sågar Beijing, siger John Leif Jørgensen.

Ikke første gang

En lignende episode fandt sted i maj sidste år.

– Man laver ikke den slags fejl to gange, så det er lidt spøjst, hvis det skulle vaere den samme fejl igen, siger John Leif Jørgensen til Ekstra Bladet.

Kineserne selv har ifølge The Guardian udtalt, at raketten består af tynde aluminiums­plader, og altså ikke udgør nogen fare for mennesker. De har derimod intet sagt om, at raketten er ude af kontrol.

Selv har kineserne ikke meldt ud, at de har mistet kontrollen over fartøjet

 ?? FOTO: STR/RITZAU SCANPIX ?? Mens alt gik godt
Masser af mennesker var samlet for at se opsendelse­n af raketten ved Wenchang Space Launch Center i det sydlige Kina.
FOTO: STR/RITZAU SCANPIX Mens alt gik godt Masser af mennesker var samlet for at se opsendelse­n af raketten ved Wenchang Space Launch Center i det sydlige Kina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark